Έχεις φαγούρα και ξηρά μάτια από το κρύο; Τα «κόλπα» για να το αντιμετωπίσεις

Νατάσσα Σχοινά
Έχεις φαγούρα και ξηρά μάτια από το κρύο; Τα «κόλπα» για να το αντιμετωπίσεις

Πώς θα σταματήσεις την ενοχλητική κατάσταση που δημιουργείται τον χειμώνα.

Η αλλαγή της εποχής κι η άφιξη του χειμώνα φέρνουν μαζί τους και κάποιες αυτονόητες μεταβολές στην καθημερινότητά σου. Οι ψυχρές θερμοκρασίες κι η ξηρή ατμόσφαιρα σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζουν την επιφάνεια των ματιών σου, με έναν ρυθμό που είναι ταχύτερος από τον φυσιολογικό. Ως αποτέλεσμα, νιώθεις ξηρά τα μάτια σου ή ακόμα και την ενοχλητική φαγούρα που δεν ξέρεις πώς να ξεφορτωθείς.

Το καλό είναι ότι υπάρχουν τρόποι, τους οποίους μπορείς να χρησιμοποιήσεις και να αναστρέψεις αυτήν την κατάσταση και, μάλιστα, έχουν να κάνουν με απλές συνήθειες τις καθημερινότητας.

  1. Μην παραλείπεις την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας υγρών, ώστε να μην αφήνεις τα περιθώρια να προκληθεί αφυδάτωση και ξηρότητα.
  2. Όταν βγαίνεις έξω από το σπίτι, χρησιμοποίησε τα κατάλληλα αξεσουάρ για να προστατεύεις την περιοχή των ματιών σου, όπως, για παράδειγμα, ένα ζευγάρι γυαλιά.
  3. Μην αφήνεις τα μάτια σου να έρχονται σε απευθείας επαφή με τη θερμότητα που σε ζεσταίνει γιατί έτσι αφαιρείς τη φυσική τους υγρασία.
  4. Σε περίπτωση που φοράς φακούς επαφής, δώσε ιδιαίτερη σημασία στην καθαριότητά τους. Σε αντίθετη περίπτωση, αυξάνεις τον κίνδυνο μολύνσεων και φαγούρας.
  5. Κατά τη διάρκεια της οδήγησης που είναι πολύ πιθανό να ανοίξεις τον κλιματισμό, μην αφήνεις τις περσίδες να τον ρίχνουν κατευθείαν στο πρόσωπό σου για να μη σου στερήσουν την υγρασία με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να το κάνει η θέρμανση στο σπίτι.

Φυσικά, πάντα ενδείκνυται η επίσκεψη στον γιατρό σου, ειδικά όταν βλέπεις ότι τα συμπτώματα είναι επίμονα.