Πόσες φυτικές ίνες πρέπει να τρως μέσα στη μέρα;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Πόσες φυτικές ίνες πρέπει να τρως μέσα στη μέρα;

Τι λένε οι επιστήμονες γι’ αυτό;

Οι τάσεις στη διατροφή έρχονται και φεύγουν, όμως οι φυτικές ίνες μένουν για πάντα. Σε αντίθεση με πολλές διατροφές, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι πάντα «στη μόδα». Μελέτες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν τις περισσότερες ίνες παρουσίασαν μείωση κατά 15 έως 30% στη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες καθώς και στους θανάτους που σχετίζονται με τον καρδιαγγειακό ιστό σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν λιγότερη ποσότητα.

Ποια είναι όμως η σωστή ποσότητα φυτικών ινών που πρέπει να λαμβάνεις κάθε μέσα σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους ειδικούς;

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας η ιδανική ποσότητα ημερησίως είναι τουλάχιστον 25 με 29 γραμμάρια. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι μια υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών συνδέεται με λιγότερο χρόνιες ασθένειες. Δηλαδή, η κατανάλωση πολλών τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου. Τα τρόφιμα πλούσια σε ίνες είναι επίσης γνωστό ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και διατηρούν το σωματικό βάρος υπό έλεγχο.

Οι ειδικοί μάλιστα προτείνουν να αντικαταστήσεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα (μπισκότα, κέικ, λευκό ψωμί) με δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως βρώμη, κριθάρι και καστανό ρύζι. Άλλα τρόφιμα με ίνες περιλαμβάνουν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια, τα καρύδια και οι καρποί γενικά.