Νιώθείς ή είσαι αφυδατωμένη; Δες 4 τρόπους για να ενυδατωθείς σε χρόνο 0

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Νιώθείς ή είσαι αφυδατωμένη; Δες 4 τρόπους για να ενυδατωθείς σε χρόνο 0

Η ενυδάτωση είναι το πιο σημαντικό θέμα για τον οργανισμό σου

Είναι σημαντικό να ενυδατώνεσαι μετά από οποιαδήποτε δραστηριότητα που σου προκαλεί βαριά εφίδρωση, όπως μια έντονη προπόνηση, μία ώρα στη σάουνα ή μια «καυτή» προπόνηση γιόγκα. Η αναζωογόνηση είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των βλαβερών επιπτώσεων της αφυδάτωσης εάν έχετε γρίπη στομάχου ή αναρρώνεις από ένα βράδυ που κατανάλωσες πολύ αλκοόλ.

Η αφυδάτωση μπορεί να προκύψει με πολλούς τρόπους όπως η αυξημένη δίψα (αν έχεις ώρα να καταναλώσεις νερό), ξηρό στόμα, σπάνια ούρηση, ξηρό δέρμα, κούραση, ζαλάδες, πονοκέφαλος.

Τι μπορείς να κάνεις για να ενυδατωθείς άμεσα και γρήγορα όμως; Δες τα παρακάτω 4 βήματα και ακολούθησε τα όταν τα χρειάζεσαι.

#1. Με νερό
Ενώ είναι πιθανό ότι δεν αποτελεί έκπληξη, το πόσιμο νερό είναι συνήθως ο καλύτερος και φθηνότερος τρόπος για να παραμείνεις ενυδατωμένη. Σε αντίθεση με πολλά άλλα αφεψήματα, το νερό δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα ή θερμίδες, καθιστώντας το ιδανικό για να πίνεις καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ή ειδικά όταν χρειάζεται να ξαναενυδατωθείς, όπως για παράδειγμα μετά από προπόνηση.

#2. Με καφέ και τσάι
Ο καφές και το τσάι περιέχουν την διεγερτική καφεΐνη, η οποία μπορεί να αφυδατωθεί παροδικά σε υπερβολικές ποσότητες, διότι δρα σαν διουρητικό. Ωστόσο, η κατανάλωση καφέ και τσαγιού σε μέτριες ποσότητες μπορεί να είναι τόσο ενυδατική, όσο το πόσιμο νερό και να χρησιμεύσει ως εναλλακτική ενέργεια.

#3. Αποβουτυρωμένο και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα
Το γάλα έχει εξαιρετικές ενυδατικές ιδιότητες. Περιέχει φυσικά υψηλές συγκεντρώσεις ηλεκτρολυτών, οι οποίες συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της ποσότητας νερού στο σώμα σου. Έρευνες έδειξαν ότι το αποβουτυρωμένο και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα σε ενυδατώνει όπως και τα δημοφιλή αθλητικά ποτά μετά από έντονη άσκηση, προσφέροντας παράλληλα πρωτεΐνες και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη στο γάλα το καθιστά ιδανικό ποτό μετά την άσκηση για την επιδιόρθωση των μυών και τη διαδικασία ανοικοδόμησης. Απλώς λάβε υπόψη ότι η κατανάλωση γάλακτος μετά από άσκηση μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο στομάχι, όπως φούσκωμα. Επιπλέον, δεν είναι κατάλληλη επιλογή για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή σε ορισμένες πρωτεΐνες γάλακτος.

#4. Με φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιλαμβάνουν 80-99% νερό, και είναι ιδανικά για ένα τέλειο ενυδατικό σνακ. Τα φρούτα και τα λαχανικά με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα νερού είναι τα εξής:

Μούρα, πεπόνι, πορτοκάλι, σταφύλια, καρότα, μαρούλι, λάχανο, σπανάκι. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα μπισκότα, τα κράκερ, τα δημητριακά και τα τσιπς, περιέχουν μόνο 1-9% νερό.



Πηγή

Πηγή

Πηγή