Νιώθεις κούραση πριν την περίοδο; 4 τρόποι για να την αντιμετωπίσεις

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Νιώθεις κούραση πριν την περίοδο; 4 τρόποι για να την αντιμετωπίσεις

Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό πάντως

Κράμπες, ναυτία, πονοκέφαλος, φούσκωμα, ξεσπάσματα, κόπωση, είναι μερικά από αυτά που αισθάνεσαι όταν πλησιάζει η περίοδός σου ή και κατά τη διάρκεια αυτής. Η κούραση/κόπωση βέβαια είναι αυτή που θα σε επηρεάσει περισσότερο την εβδομάδα πριν έρθει η περίοδός σου. Πιάνεις τον εαυτό σου να χασμουριέται σε σημαντικά meetings; Αισθάνεσαι πολύ κουρασμένη όταν βγαίνεις έξω με φίλους ή σηκώνεσαι με δυσκολία το πρωί από το κρεβάτι; Η κούραση σίγουρα δεν σε βοηθά και πολύ με τα άλλα συμπτώματα, όμως γιατί νιώθεις τόσο κουρασμένη;

Το σώμα σου σκέφτεται πως είναι προετοιμασία για ένα μωρό και «χτίζει» την πορεία των ορμονών σου. Ναι, ακόμη και αν εσύ δεν είσαι έτοιμη για ένα μωρό, το σώμα σου κάνει αυτή τη δουλειά σε κάθε κύκλο. Τι μπορείς όμως να κάνεις για να παλέψεις και να αντιμετωπίσεις την κούραση αυτή;

#1. Πιες πράσινο τσάι αντί για καφέ

Μπορεί να «χτυπάς» τον έναν καφέ μετά τον άλλο επειδή είσαι κουρασμένη, όμως οι ειδικοί προτείνουν να αντικαταστήσεις τον καφέ με πράσινο τσάι. Τα υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης μπορούν να κάνουν τον πόνο στο στήθος ή την ευαισθησία χειρότερη - και γνωρίζεις πόσο πονάει το στήθος όταν έχεις περίοδο.

#2. Άλλαξε τη διατροφή σου

Οι γυναίκες δεν γνωρίζουν πως ο μεταβολισμός τους αλλάζει στο δεύτερο μισό του κύκλου τους. Στο πρώτο μισό ο μεταβολισμός είναι πιο αργός έτσι ώστε να μπορείς να ζήσεις με λιγότερες θερμίδες και να έχεις περισσότερη ενέργεια για να κάνεις μία σύντομη προπόνηση. Στο δεύτερο μισό του κύκλου μετά την ωορρηξία οι θερμίδες πρέπει να αυξηθούν ώστε ο μεταβολισμός σου να επιταχύνει. Οπότε καλό θα ήταν να τρως περισσότερο σε αυτό το διάστημα του κύκλου σου για να αυξήσεις τα ενεργειακά σου επίπεδα.

#3. Άλλαξε και τη γυμναστική σου

Καλό είναι επίσης να αλλάξεις λίγο τη γυμναστική σου. Για παράδειγμα ας πούμε δεν χρειάζεται να πας για Crossfit, ίσως απλα είναι καλύτερο να κάνεις λίγο πιλάτες. Φυσικά δεν χρειάζεται να το παρακάνεις. Εάν είσαι κουρασμένη, είσαι κουρασμένη, απλά άκουσε το σώμα σου. Μπορείς επίσης να κάνεις λίγη yoga ή απλά να κάνεις μια βόλτα στη γειτονιά ελαν δεν έχεις την ενέργεια να πας στο γυμναστήριο.

#4. Πάρε έναν υπνάκο

Οι ειδικοί προτείνουν πως μπορείς επίσης να πάρεις έναν υπνάκο για να ανταπεξέλθεις καλύτερα μέσα στη μέρα.