«Πράσινο» φως για τη θεραπεία παιδιών με πολλαπλή σκλήρυνση!

«Πράσινο» φως για τη θεραπεία παιδιών με πολλαπλή σκλήρυνση!

Δεν είναι λίγες οι φορές που νέοι με πολλαπλή σκλήρυνση, παρουσιάζουν δύο με τρεις φορές περισσότερες υποτροπές από τους ενήλικες.

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι το κλίμα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την αδειοδότηση της φινγκολιμόδης, της πρώτης και μοναδικής από στόματος θεραπείας παιδιών και εφήβων από 10 έως 17 ετών, που παρουσιάζουν υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση (RRMS). Δεν είναι λίγες οι φορές που νέοι με πολλαπλή σκλήρυνση, παρουσιάζουν δύο με τρεις φορές περισσότερες υποτροπές από τους ενήλικες, οι οποίες καταλήγουν σε βαρύτερη πρόγνωση και βραχύτερη μη αναστρέψιμη αναπηρία, γεγονός που επηρεάζει την ανάπτυξη και την ικανότητά τους να συμμετέχουν σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Ωστόσο, έπειτα από την κλινική μελέτη «ορόσημο», αποδείχθηκε πως η φινγκολιμόδη μπορεί και μειώνει σημαντικά τα ποσοστά υποτροπών κατά 82% έναντι της ιντερφερόνης βήτα-1α, ενώ το 85,7% των ασθενών με φινγκολιμόδη ήταν ελεύθεροι υποτροπών στα δύο έτη. Μάλιστα, το αισιόδοξο μήνυμα του Pedro Carrascal, πρόεδρου του European Multiple Sclerosis Platform, υπογραμμίζει εύστοχα τη σημαντικότητα αυτής της «νίκης»: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη διαθέσιμη πλέον νέα εγκεκριμένη θεραπεία που ενδείκνυται για τους νέους ασθενείς με RRMS στην Ευρώπη. Ελπίζουμε αυτό να είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη περισσότερων θεραπευτικών επιλογών για τα παιδιά και τους εφήβους με πολλαπλή σκλήρυνση», ενώ συμπληρώνει, «οι νεαροί ασθενείς που πάσχουν από ΠΣ έχουν συχνά πιο σοβαρό αντίκτυπο στη ζωής τους. Η σημερινή έγκριση παρέχει την ευκαιρία ενός καλύτερου μέλλοντος για αυτούς και τις οικογένειές τους».

666

Σκιαγραφώντας την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Η πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια χρόνια νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) που διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, των οπτικών νεύρων και του νωτιαίου μυελού, μέσω της φλεγμονής και της απώλειας νευρικού ιστού. Στους ενήλικες, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι, η Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα ΠΣ (RRMS), η Δευτεροπαθώς Προϊούσα ΠΣ (SPMS) και η Πρωτοπαθώς Προϊούσα ΠΣ (PPMS). Περίπου το 85% των ανθρώπων με ΠΣ, πάσχουν από Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα ΠΣ, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον υγιή νευρικό ιστό. Στα παιδιά, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, με ένα συντριπτικό ποσοστό που «αγγίζει» το 98%, εμφανίζεται με τη μορφή της RRMS.

2222