Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς: 3 λόγοι για να κάνεις αγκαλιές κάθε μέρα

Νατάσσα Σχοινά
Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς: 3 λόγοι για να κάνεις αγκαλιές κάθε μέρα

Τα σημαντικά οφέλη της αγκαλιάς που δεν πρέπει να παραβλέπεις.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Αγκαλιάς ήρθε και, αν και δεν ανήκει στις πιο γνωστές γιορτές του χρόνου, τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η συγκεκριμένη κίνηση για τον ανθρώπινο οργανισμό δεν είναι σε καμία περίπτωση για να παραβλέπονται.

Δες το κι από προσωπική εμπειρία. Όταν αγκαλιάζεσαι με κάποιον, δε σου δημιουργείται ένα αίσθημα «ζεστασιάς», μία ασφάλεια και μία ανακούφιση; Όχι, δεν είναι η ιδέα σου. Συγκεκριμένα, τα οφέλη της αγκαλιάς έχουν αποδειχτεί μέσα από επιστημονικές έρευνες και είναι τόσο μεγάλης σημασίας που πρέπει να την επιδιώκεις.

  1. Οι αγκαλιές μειώνουν το άγχος.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι αγκαλιές και τα αγγίγματα μπορούν να μειώσουν το άγχος ενός ανθρώπου. Μία συγκεκριμένη, που έγινε σε ζευγάρια, έδειξε ότι το κράτημα του χεριού που έκαναν οι γυναίκες στους άντρες τους, είχε την ικανότητα να ηρεμεί και τις δύο πλευρές, αυτήν που το έκανε κι αυτήν που το δεχόταν.

  1. Οι αγκαλιές βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς.

Μία έρευνα χώρισε σε δύο ομάδες συμμετέχοντα ζευγάρια. Στη μία, οι σύντροφοι κρατούσαν ο ένας το χέρι του άλλου για 10 λεπτά και, στη συνέχεια, αγκαλιάζονταν για 20 δευτερόλεπτα. Στην άλλη, τα ζευγάρια κάθονταν σιωπηλά για 10 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι στο πρώτο γκρουπ έδειξαν μεγαλύτερα σημάδια πτώσης της αρτηριακής πίεσης σε σχέση με το δεύτερο γκρουπ.

  1. Οι αγκαλιές σε κάνουν πιο χαρούμενη.

Οι αγκαλιές έχουν την ικανότητα να σε κάνουν να νιώθεις πιο χαρούμενη. Με ποιον τρόπο; Με την απελευθέρωση της οξυτοκίνης, της ορμόνης που συνδέεται με την αγάπη, τη χαρά και τη μείωση του στρες. Έρευνα, μάλιστα, έδειξε ότι οι γυναίκες που ήταν καλύτερα με τους συντρόφους τους κι αγκαλιάζονταν πιο συχνά παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα οξυτοκίνης.

via GIPHY