Κιρσοί: οι γυναίκες πρέπει να διεκδικούν την καλύτερη θεραπεία

Κιρσοί: οι γυναίκες πρέπει να διεκδικούν την καλύτερη θεραπεία

Αν τα πόδια σας εμφάνισαν κιρσούς, δεν είστε η μοναδική γυναίκα με αυτό το πρόβλημα. Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο βλέπουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους το φλεβικό τους σύστημα να εμφανίζει κιρσούς και μόνο αυτές που θα διεκδικήσουν τη σωστή θεραπεία θα διαπιστώσουν, τελικά, πως το αποτέλεσμα θα τις δικαιώσει.

Εξάλλου, διάσημες γυναίκες από το χώρο του θεάματος όπως η Britney Spears, η Emma Thompson και Kristin Davis από το Sex & the City, έχουν καταφύγει σε συγκεκριμένες μεθόδους αντιμετώπισης των κιρσών, προκειμένου, όχι μόνο να νιώσουν περισσότερο όμορφες, αλλά, κυρίως, για να διασφαλίσουν την υγεία του φλεβικού τους συστήματος.

Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι κιρσοί δεν αποτελούν αποκλειστικά ένα αισθητικό πρόβλημα. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ένας θρόμβος να επεκταθεί σε κεντρικότερα φλεβικά στελέχη, ακόμα και μέχρι τους πνεύμονες, προκαλώντας μία σοβαρή επιπλοκή, γνωστή ως πνευμονική εμβολή, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ζωή του ασθενούς.

Η λειτουργία του φλεβικού συστήματος

Το φλεβικό σύστημα στα κάτω άκρα μεταφέρει το αίμα από τα άκρα προς τον κορμό, με τελικό προοροσμό τους πνεύμονες. Σε περίπτωση ορθοστασίας ή καθιστικής θέσης, η βαρύτητα εμποδίζει το ταξίδι αυτό του αίματος, από τα πόδια προς τον κορμό, ωθόντας το προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ευτυχώς, για τους περισσότερους ανθρώπους, οι φλέβες διαθέτουν βαλβίδες, οι οποίες εμποδίζουν το αίμα να αλλάξει κατεύθυνση, όταν η βαρύτητα προσπαθεί να κάνει το αντίθετο. Σε περίπτωση που οι βαλβίδες αυτές καταστρέφονται, χάνεται η ικανότητα των φλεβών να αντιστέκονται στην δράση της βαρύτητας, με αποτέλεσμα το αίμα να παλινδρομεί, να λιμνάζει μέσα σε αυτές και να οδηγεί σε διόγκωση φλεβικών τμημάτων, τα οποία, σταδιακά, μετατρέπονται σε κιρσούς.

Κιρσοί: οι αιτίες της εμφάνισής τους

Ο βασικότερος λόγος καταστροφής των φλεβικών βαλβίδων είναι η κληρονομικότητα. Άλλες αιτίες που συμβάλουν στην εμφάνιση των κιρσών, σε άτομα με γενετική προδιάθεση, είναι:

  • ο τρόπος ζωής και εργασίας (παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, διατροφή, επαγγελματική δραστηριότητα με παρατεταμένη ορθοστασία ή ακινητοποίηση, κ.λπ.),
  • οι ορμονικές αλλαγές (αντισυλληπτική αγωγή, εγκυμοσύνη, κ.α.),
  • η ηλικία,
  • ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης,
  • συγγενείς (γενετικοί) λόγοι όπως η έλλειψη βαλβίδων που οδηγεί σε φλεβική ανεπάρκεια σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Κιρσοί: Ο ρόλος του επαγγέλματός σας και οι συνθήκες εργασίας σας

Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του επαγγέλματος ενός ατόμου και την πιθανότητα ανάπτυξης κιρσών, ειδικά αν έχετε μια γενετική προδιάθεση για τη φλεβίτιδα, ενώ ταυτόχρονα η εργασία σας απαιτεί πολύωρη ορθοστασία ή καθιστική θέση. Επιπλέον, αν και τα τακούνια δεν είναι ο κύριος ένοχος της φλεβικής ανεπάρκειας, η αφύσικη στάση των ποδιών, φαίνεται να επιβραδύνει τη φλεβική κυκλοφορία. Έτσι, το πέλμα δυσκολεύεται να κάνει την κίνηση που χρειάζεται, ώστε να λειτουργήσουν σωστά οι μύες της γάμπας, με αποτέλεσμα η πολύωρη και καθημερινή χρήση των τακουνιών να θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας για τα πόδια, με προδιάθεση ευρυαγγειών ή κιρσών. Θα λέγαμε, δηλαδή, ότι τα ψηλά τακούνια δεν προκαλούν φλεβική ανεπάρκεια, αλλά την επιδεινώνουν σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Η σύγχρονη θεραπεία των κιρσών

Οι κιρσοί αντιμετωπίζονται οριστικά, πλέον, με το ενδοφλεβικό laser. Πρόκειται για μια αναίμακτη επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές, χωρίς ράμματα, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ασθενής νιώθει ελάχιστο πόνο, ενώ μπορεί εξαιρετικά σύντομα να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Ο αγγειοχειρουργός εισάγει, αρχικά, στην πάσχουσα φλέβα, την οπτική ίνα του Laser. Εν συνεχεία, τοποθετεί γύρω από αυτή το τοπικό αναισθητικό, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Ακολούθως, αποσύρει προοδευτικά την ίνα, διαχέoντας ακτινικά την ενέργεια laser, η οποία και συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα, σφραγίζοντας έτσι ολοκληρωτικά την πάσχουσα φλέβα. Μετά το κλείσιμό της πάσχουσας φλέβας η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από υγιείς φλέβες του δικτύου. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα. Η ασθενής είναι σε θέση να σηκωθεί, να περπατήσει, να πάει περίπατο και να φάει κανονικά, άμεσα, μετά την επέμβαση.

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.

Διευθυντής Γ' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191