Πόση βιταμίνη D πρέπει να λαμβάνεις καθημερινά για να είσαι υγιής;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Πόση βιταμίνη D πρέπει να λαμβάνεις καθημερινά για να είσαι υγιής;

Εσύ γνωρίζεις πόση βιταμίνη D πρέπει να παίρνεις καθημερινά;

Η βιταμίνη D είναι απολύτως απαραίτητη και ουσιαστική για την υγεία σου. Γνωστή επίσης και ως η βιταμίνη του ήλιου, δημιουργείται στο δέρμα σου όταν εκτίθεσαι στο φως του ήλιου. Παρά ταύτα, η έλλειψη βιταμίνης D είναι μία από τις πιο συνήθεις ελλείψεις θρεπτικών ουσιών στον κόσμο. Το 42% του ενήλικου πληθυσμού στις ΗΠΑ έχει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των οστών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πόση βιταμίνη D χρειάζεσαι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αυτοί περιλαμβάνουν την ηλικία, τη φυλή, το γεωγραφικό πλάτος, την εποχή, την έκθεση στον ήλιο, τα ρούχα και άλλα. Οι συστάσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής υποδηλώνουν ότι μια μέση ημερήσια πρόσληψη 400-800 IU, ή 10-20 μικρογραμμαρίων, είναι επαρκής για το 97,5% των ατόμων.

Ωστόσο, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ημερήσια πρόσληψη πρέπει να είναι υψηλότερη από αυτή εάν δεν εκτίθεσαι στον ήλιο. Μία μελέτη με υγιείς ενήλικες έδειξε ότι μια ημερήσια δόση 1120-1680 IU ήταν απαραίτητη για τη διατήρηση επαρκών επιπέδων στο αίμα. Οι υπέρβαροι άνθρωποι από την άλλη μπορεί να χρειάζονται πολλή περισσότερη από αυτή την ποσότητα.

Όλες οι έρευνες όμως καταλήγουν στο ότι μια καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D 1000-4000 IU, ή 25-100 μικρογραμμάρια, επαρκούν για να εξασφαλίσουν τα βέλτιστα επίπεδα στο αίμα στους περισσότερους ανθρώπους. Φυσικά υπάρχουν και πολλές τροφές που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου, οι οποίες είναι πλούσιες σε βιταμίνη D.