Πώς μπορεί το τοστ να είναι ανθυγιεινό;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Πώς μπορεί το τοστ να είναι ανθυγιεινό;

Μπορεί πράγματι να συμβαίνει;

Ακούγεται περίεργο και παράλογο ίσως, όμως υπάρχει περίπτωση το αγαπημένο σου σνακ ή και φαγητό μερικές φορές να είναι κάπως ανθυγιεινό. Αναφερόμαστε στο γνωστό και αγαπημένο σε όλους μας τοστ, το οποίο μπορεί να μην είναι πάντα και τόσο υγιεινό, όσο μπορεί να φαντάζεσαι.

Ναι, μπορεί να γίνει ανθυγιεινό μερικές φορές, και αυτό αρχικά εξαρτάται από το ψωμί που θα επιλέξεις για να φτιάξεις. Το απλό λευκό ψωμί δεν έχει σχεδόν καθόλου στοιχεία φυτικών ινών, που σημαίνει πως δεν έχει καμία απολύτως διατροφική αξία. Αν είναι ολικής αλέσεως είναι σίγουρα καλύτερο, και σου προσφέρει και περισσότερα διατροφικά στοιχεία.

Ακόμη καλύτερα μπορείς να επιλέξεις ψωμί που είναι με ολόκληρους τους σπόρους, το οποίο κι έχει λιγότερες θερμίδες, και λιγότερα προσθετικά. Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει και το τι ακριβώς βάζεις στο τοστ σου. Έξτρα μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού, σίγουρα δεν θα βοηθήσουν και πολύ την περιφέρειά σου.

Σημαντικό είναι επίσης το να είσαι προσεκτική στο ψήσιμό του. Προφανώς και αν το κάψεις δεν έχει κανένα νόημα να το φας, αφού το καμένο μαυρισμένο ψωμί έχει συστατικά που συνδέονται ακόμη και με τον καρκίνο. Δεν χρειάζεται βέβαια να σου πούμε πως αν έχεις δει μερικές φέτες της συσκευασίας να έχουν πιάσει μούχλα, πρέπει να το πετάξεις όλο, είναι αυτονόητο.

Καταλαβαίνεις λοιπόν, πως η διατροφική αξία του τοστ σου, αλλά και το αν κρίνεται υγιεινό ή όχι, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το ψωμί, αλλά και τα συστατικά που θα μπουν σε αυτό.