Παίρνεις συνεχώς βάρος; Μπορεί να φταίει η αδερφή σου γι’ αυτό

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Παίρνεις συνεχώς βάρος; Μπορεί να φταίει η αδερφή σου γι’ αυτό

Ναι καλά διάβασες

Εάν αυτή τη στιγμή που μιλάμε ή που μας διαβάζεις καλύτερα, δεν έχεις το σώμα των ονείρων σου, αλλά παλεύεις να το αποκτήσεις, υπάρχει κάποιος που μπορείς να κατηγορήσεις. Όχι δεν είσαι εσύ, ούτε το γλυκό delivery boy που σου φέρνει την πίτσα. Είναι η μικρότερη αδερφή σου!

Όσο περίεργο και αν σου ακούγεται, αυτό υποστηρίζεται και από την επιστήμη. Πρόσφατα έγινε μελέτη σε 13.406 ζευγάρια Σουηδών αδελφών που γεννήθηκαν μεταξύ 1991 και 2009 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πρώτα παιδιά έχουν μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος και είναι πιθανότερο να γίνουν υπέρβαροι. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι μεγαλύτερες αδελφές ήταν ελαφρώς ελαφρύτερες από τις μικρότερες αδελφές τους κατά τη γέννηση. Αλλά αργότερα, καθώς μεγάλωναν και περίμεναν τα δικά τους παιδιά, είχαν 2,4% υψηλότερο ΔΜΣ.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι μεγαλύτερες αδελφές ήταν 29% πιθανότερο να γίνουν υπέρβαρες και το 40% πιθανότερο να γίνουν παχύσαρκες. Υπάρχουν μερικές θεωρίες για το γιατί συμβαίνει αυτό. Ένας από αυτούς είναι επιστημονικός: Τα αιμοφόρα αγγεία που παρέχουν θρεπτικά συστατικά για το έμβρυο φαίνεται να είναι ελαφρώς λεπτότερα σε περιπτώσεις πρώτων κυήσεων. Έτσι, υπάρχει μια πιθανή μείωση των θρεπτικών ουσιών, προκαλώντας στο άτομο να κινδυνεύει να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος.

Μια άλλη θεωρία είναι η πολιτιστική και δηλώνει ότι οι μητέρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να ταΐσουν το πρώτο τους παιδί περισσότερο από τα μικρότερα. Και αυτή η διατροφική συνήθεια θα μπορούσαν να την έχουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Την επόμενη φορά που αισθανθείς ότι έχεις πάρει λίγο βάρος, ρίξε όλο το φταίξιμο στην αδερφή σου και άφησε τη να πληρώσει και τη συνδρομή σου στο γυμναστήριο.



Πηγή έρευνας