Ταξιδεύεις με αεροπλάνο; Τι να κάνεις για να προστατευτείς από τον κορονοϊό

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Ταξιδεύεις με αεροπλάνο; Τι να κάνεις για να προστατευτείς από τον κορονοϊό

Ήρθε η ώρα να δώσεις λίγη προσοχή παραπάνω

Τα ταξίδια εντός και εκτός χώρας είναι κάτι που μας αρέσει πολύ, μας ξεκουράζει και μας ηρεμεί. Όμως το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει κι αυτά κάπως πιο επικίνδυνα, κι αυτό εξαιτίας της έξαρσης και γρήγορης μετάδοσης του κορονοϊού. Αυτά τα δύο στοιχεία έχουν αυξήσει την ανησυχία και την ανασφάλεια σε μεγάλο βαθμό και όσοι ταξιδεύουν ή πρόκειται να ταξιδέψουν το σκέφτονται διπλά και τριπλά.

Αν λοιπόν αποφασίσεις να ταξιδέψεις με δική σου ευθύνη, τότε θα πρέπει να είσαι και πολύ προσεκτική με την υγεία σου. Κατά τη διάρκεια των φυσιολογικών στιγμών, όπου δεν υπάρχει κάποια επιδημία τα αεροδρόμια και τα αεροπλάνα είναι χώροι με αρκετά μικρόβια. Έτσι, οι ειδικοί λένε ότι είναι καιρός να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στους κανόνες υγιεινής και την υγεία μας, που πιθανόν να ακολουθείς ούτως ή άλλως, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, αλλά και το να έχεις μαζί σου πάντα αντισηπτικό απολυμαντικό χεριών, μαντιλάκια και επιπλέον προμήθειες φαρμάκων. Μπορείς επίσης αν θέλεις να δημιουργήσεις αντίγραφα των εγγράφων ασφάλισης υγείας σου πριν πετάξεις.

Στα αεροδρόμια, τα μικρόβια μπορούν να βρίσκονται στις οθόνες στα περίπτερα αυτόματου check-in, στους κάδους και στις ζώνες στα σημεία ελέγχου ασφάλειας, στις κιγκλιδώματα κυλιόμενων κλιμάκων, στα τραπέζια τροφίμων, στις τουαλέτες και στα καθίσματα στην αίθουσα αναμονής.

Γενικά, για να αποφύγετε τα μικρόβια στο σημείο ελέγχου ασφαλείας, δεν πρέπει ποτέ να περπατάς ξυπόλητη από τον ανιχνευτή μετάλλων, δήλωσε ο Charles Gerba, μικροβιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Τοποθέτησε τα παπούτσια σου κατευθείαν στη ζώνη, όχι σε καλαθάκι. Ακόμη και τα προσωπικά σου αντικείμενα βάλε τα στις τσέπες του παλτό σου και αυτό άφησέ το επίσης στη ζώνη, αντί για καλαθάκι. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να χρησιμοποιήσεις απολυμαντικό χεριών μόλις αρχίσεις να μαζεύεις τα πράγματά σου μετά την ασφάλεια προτού φας κάτι ή πριν πας στην πύλη αναχώρησης.

Οτιδήποτε ακουμπάς που δεν είναι δικό σου θυμήσου πάντα μετά να απολυμαίνεις τα χέρια σου προτού τα βάλεις στο πρόσωπό σου ή αγγίξεις κάτι φαγώσιμο. Όσο το λιγότερο πανικοβάλλεσαι και αγχώνεσαι, τόσο πιο υγιής θα είσαι. Ακολούθησε τους βασικούς κανόνες υγιεινής λίγο πιο τακτικά και θα είσαι προστατευμένη.