5 πράγματα με τα οποία ΔΕΝ πρέπει ποτέ να πλύνεις τα δόντια σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου
5 πράγματα με τα οποία ΔΕΝ πρέπει ποτέ να πλύνεις τα δόντια σου

Και αν το έκανες έστω και μία φορά να το ξεχάσεις

Έχεις ακούσει πολλές φορές tips για να πετύχεις ένα πιο λευκό χαμόγελο σπίτι χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά. Υπάρχουν όμως και άλλα τόσα υλικά με τα οποία δεν πρέπει ποτέ, μα ποτέ να βουρτσίζεις τα δόντια σου. Και όταν λέμε δεν πρέπει, εννοούμε ούτε να το σκεφτείς, όχι, ποτέ, NO, πως το λένε αγγλικά.

Οι ειδικοί έχουν φτιάξει μία λίστα με αυτά τα πράγματα και εμείς συγκεντρώσαμε 5 και πιο σημαντικά που πρέπει να ξεχάσεις πως υπάρχουν.

#1. Με μαγειρική σόδα

Μα προφανώς με μαγειρική σόδα. Η σόδα έχει αμέτρητες χρήσεις στο σπίτι και μία από αυτές είναι να τη χρησιμοποιείς και σε ένα μείγμα για να κάνεις τα δόντια σου πιο λευκά στο σπίτι μόνη σου. Οκ, το δοκίμασες μια φορά, αλλά δεν είναι και για χόρταση αφού δεν τα καθαρίζει. Αντιθέτως η συχνή χρήση καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών σου, δεν σκοτώνει τα βακτήρια και αυξάνει τη δημιουργία κοιλοτήτων σε αυτά.

#2. Με λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας μπορείς επίσης να το χρησιμοποιήσεις σε πολλά πράγματα. Σε diy συνταγή για τα μαλλιά, για το σώμα, όχι όμως για τα δόντια σου. Δεν υπάρχει καμία επιβεβαιωμένη έρευνα που να αναφέρει πως το λάδι καρύδας κάνει κάποιο καλό στα δόντια σου, οπότε όχι μην το χρησιμοποιείς.

#3. Σαπούνι

Είσαι εκτός σπιτιού και ξέχασες να πάρεις μαζί σου οδοντόκρεμα, τι κάνεις; Οι ειδικοί αναφέρουν να ξεπλύνεις το στόμα σου με στοματικό διάλυμα, να φας μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή να βουρτσίσεις τα δόντια σου με λίγο θαλασσινό αλάτι. Δεν έχεις όμως κάτι από αυτά, και βλέπεις μπροστά σου το σαπούνι. Απομακρύνσου όπως είσαι. Οι ειδικοί αναφέρουν πως η γλυκερίνη βρίσκεται σε όλες τις οδοντόκρεμες και χρειάζεται ξέπλυμα 27 φορές για να φύγει εντελώς. Αν εσύ πλύνεις τα δόντια σου με σαπούνι η γλυκερίνη θα παραμείνει εκεί, δεν θα ξεπλυθεί και δεν θα μπορεί το σμάλτο σου να «σωθεί».

#4. Με την οδοντόβουρτσα κάποιου άλλου

Και γιατί να το κάνεις αυτό άλλωστε; Οκ, μοιραζόμαστε ρούχα, παντελόνια και μπλούζες, οδοντόβουρτσα γιατί; Με ποια λογική; Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές ποσότητες βακτηρίων στο στόμα τους, οπότε γιατί να μπεις σε τέτοιο κίνδυνο; Εάν χρησιμοποιήσεις την οδοντόβουρτσα κάποιου άλλου για να βουρτσίσεις τα δόντια σου, τότε και ο ιδιοκτήτης της οδοντόβουρτσας και εσύ έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάθετε κάποια λοίμωξη ή ακόμα και να αρρωστήσεις.

#5. Με χλωρίνη

Εάν νόμιζες πως μπορείς να βάλεις την οδοντόβουρτσά σου στη χλωρίνη και να πλύνεις τα δόντια σου σκέψου το ξανά. Προφανώς σκέφτεσαι πως είναι ένας πολύ καλό τρόπος να λευκάνεις τα δόντια σου, όμως από εμάς, αλλά και από τους ειδικούς είναι όχι. Μπορεί για τα πιο λευκά δόντια να σκέφτεσαι πολλά πράγματα, όμως δεν σκέφτεσαι τη ζημιά που μπορείς να τους προκαλέσεις.

Η χλωρίνη μπορεί να βλάψει τον μαλακό ιστό στα ούλα σου, προκαλώντας τα να υποχωρήσουν. Μόλις γίνει αυτή η ζημιά, δεν θα μπορείς με τίποτα να το φτιάξεις. Εάν έχεις μια τρύπα στα δόντια σου ή λεπτό σμάλτο δοντιών, τότε μπορεί να πέσει μέσα στο δόντι σου και να προκαλέσει το θάνατο του νεύρου. Και σίγουρα δεν το θέλεις αυτό ε;