Τι πρέπει να κάνεις αν νομίζεις πως έχεις προσβληθεί από κορονοϊό;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Τι πρέπει να κάνεις αν νομίζεις πως έχεις προσβληθεί από κορονοϊό;

Σίγουρα όχι να πανικοβληθείς

Καθώς τα κρούσματα προσβολής από τον κορονοϊό αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, ο πανικός είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που κυριαρχεί στους πολίτες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πριν από μερικές ημέρες κήρυξε τον κορονοϊό ως πανδημία και εννοείται ο πανικός που επικρατεί είναι διάχυτος και εμφανής παντού.

Το Υπουργείο Υγείας έχει δηλώσει κι έχει δώσει εντολή οι πολίτες να μένουν στο σπίτι τους, να μην κάνουν περιττές μετακινήσεις, ενώ έχει καθιερωθεί το #μένουμεσπίτι, όπως θα δεις και στα social media. Τι πρέπει να κάνεις όμως αν νομίζεις πως έχεις προσβληθεί από κορονοϊό;

Σύμφωνα με τους ειδικούς υγείας, εάν αντιμετωπίζεις συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά το κορονοϊού, όπως βήχα, πυρετό η δυσκολία στην αναπνοή, και πιστεύεις πως έχεις κολλήσει τον ιό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να καλέσεις ένα γιατρό να σε δει στο σπίτι σου. Αυτό δίνει τον χρόνο στον γιατρό να προετοιμαστεί κατάλληλα προτού σε εξετάσει. Αν κάνεις εσύ την κίνηση να βγεις από το σπίτι και να πας στον γιατρό, κάτι που δεν συνίσταται, πρέπει οπωσδήποτε να φοράς μάσκα, προκειμένου να μη μεταδόσεις τον ιό.

Το πιο σημαντικό ακόμη και αν νομίζεις πως νοσείς είναι να μην μετακινείσαι άσκοπα είτε σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους, είτε μέσα στο σπίτι σου εάν δεν μένεις μόνη σου. Άσε τους ειδικούς υγείας να κάνουν τη δουλειά τους, με εσένα απλά να τους διευκολύνεις. Αν τελικά το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, κάτι που θα φανεί έπειτα από 14 μέρες αφού εξεταστείς, ακολούθησε τους βασικούς κανόνες υγιεινής και απέφυγε τους πολυσύχναστους χώρους.