5 κινήσεις για να αποφύγεις να κολλήσεις κορονοϊό

Νάνσυ Μητσοστέργιου
5 κινήσεις για να αποφύγεις να κολλήσεις κορονοϊό

Η προσωπική υγιεινή είναι το παν

Αν υπάρχει κάτι που οφείλουμε να παραδεχτούμε, αυτό είναι πως το 2020 δεν μας έχει φερθεί και πολύ καλά μέχρι στιγμής. Η νέα δεκαετία ξεκίνησε με κακούς οιωνούς και με την εξάπλωση ενός ιού, ο οποίος για πολλούς –κυρίως μεγάλης ηλικίας ανθρώπους- έχει αποβεί μοιραίος. Πλέον στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές ακόμη βρισκόμαστε σε καραντίνα, με τα περισσότερα καταστήματα να έχουν βάλει λουκέτο, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωσή του.

Εμείς εδώ δεν είμαστε γιατροί για να σου πούμε πως δεν θα κολλήσεις τον νέο ιό, μπορούμε όμως να σου δώσουμε κάποια βασικά tips που ενδεχομένως έχεις ακούσει ξανά και ξανά, προκειμένου να προστατέψεις εσένα και τους αγαπημένους σου ανθρώπους από το να νοσήσουν.

Αρχικά το νούμερο 1 και σημαντικό θέμα είναι ΝΑ ΜΕΝΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ. Με απλά και όμορφα λόγια μην βγαίνεις από το σπίτι σου, μην κάνεις άσκοπες μετακινήσεις και μην πηγαίνεις κάθε τρεις και λίγο στο σούπερ μάρκετ απλά για να πάρεις τον αέρα σου. Δεν είναι καφετέρια, βάζεις σε κίνδυνο και εσένα και τους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω σου.

#2. Πλύνε τα χέρια σου με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20’’ ειδικά εάν έχεις γυρίσει από κάπου έξω (supermarket, φαρμακείο), εάν φτερνίστηκες στα χέρια σου ή αν βήχεις. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό και σαπούνι, καθάρισε τα με ένα αντισηπτικό, το οποίο περιέχει τουλάχιστον 60% οινόπνευμα.

#3. Απόφυγε να αγγίζεις το πρόσωπό σου, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σου με άπλυτα χέρια. Κόψε τις στενές επαφές με ανθρώπους που είναι άρρωστοι.

#4. Κάλυψε τη μύτη και το στόμα σου με ένα μαντήλι όταν βήχεις και φτερνίζεσαι. Στη συνέχεια πέταξέ το πανάκι σε κλειστό κάδο απορριμμάτων. Αν δεν έχεις πανάκι κάνε όλα τα παραπάνω στο εσωτερικό του αγκώνα σου ή στο μανίκι σου, ποτέ σε γυμνά χέρια.

#5. Καθάρισε και απολύμανε συχνά τις επιφάνειες που ακουμπάς καθημερινά. Αυτό περιλαμβάνει τραπέζια, πόμολα, διακόπτες φώτων, χερούλια, γραφεία, υπολογιστές, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, νεροχύτες, τουαλέτες, βρύσες και πάγκους.

Και το κυριότερο για να το εμπεδώσεις –θα το ακούς συνέχεια λογικά- ΜΕΙΝΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ and don’t panic.