Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Ημέρα ευθύνης απέναντι στον εαυτό μας!

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Ημέρα ευθύνης απέναντι στον εαυτό μας!

Εν μέσω Covid-19 ιού, η υγεία και η επίτευξή της έρχεται στο προσκήνιο όσο ποτέ άλλοτε.

Μέσα στη δοκιμασία που περνά όλη η ανθρωπότητα εν μέσω πανδημίας του Κορονοϊού, η σημερινή μέρα φαίνεται να έχει φέτος μεγαλύτερη σημασία από κάθε άλλη χρονιά. Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και κάθε χρόνο αφιερώνεται σε κάποιο θέμα σχετικό με την υγεία. Το 2020, λοιπόν, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη στους ιατρούς, τους νοσηλευτές, τις μαίες και τους επισκέπτες υγείας, τους διασώστες και όλο το παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό. Στους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στη μάχη ενάντια στον Κορονοϊό, παρέχοντας- η κάθε ειδικότητα από την πλευρά της- υψηλής ποιότητας θεραπεία και υπηρεσίες σε όσους έχουν ανάγκη.

Οι άνθρωποι αυτοί, λοιπόν, βγαίνουν μπροστά φέτος και μας βάζουν να σκεφτούμε και να αναρωτηθούμε πόσο επιτακτική ανάγκη είναι και πώς μπορούμε τελικά να φροντίσουμε τον εαυτό μας, ώστε να έχουμε καλή υγεία και να μη χρειαστεί να βρεθούμε τετ α τετ μαζί τους.

health

Αυτήν την περίοδο, λόγω Covid-19 ιού, η υγεία και η επίτευξή της έχει έρθει στο προσκήνιο όσο ποτέ άλλοτε. Οι συζητήσεις, τα ερωτήματα, οι απορίες, οι διαφωνίες για αυτό που ονομάζουμε «υγεία» έχουν βασική θέση σε όλο το φάσμα της καθημερινότητάς μας.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η καλή υγεία προκύπτει από την αγάπη που έχουμε στον εαυτό μας, αλλά και την ευθύνη μας απέναντι σε εμάς τους ίδιους και στους αγαπημένους ανθρώπους μας, οι οποίοι μας θέλουν κοντά τους για όσο περισσότερα χρόνια γίνεται. Η προσωπική φροντίδα της υγείας δεν είναι κάποιο δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα που καλούμαστε να επιλύσουμε. Αντιθέτως, η φροντίδα της υγείας μας περιλαμβάνει όλες τις αποφάσεις εκείνες, που πρέπει να παίρνουμε για να κάνουμε τους εαυτούς μας ή τις οικογένειες μας να μείνουν σωματικά και διανοητικά υγιείς, όπως θα δεις παρακάτω:

Σωματική άσκηση

Η σωματική άσκηση θεωρείται σημαντική για τη διατήρηση της σωματικής ικανότητας, της φυσικής κατάστασης, του ιδανικού βάρους, την οικοδόμηση και τη διατήρηση υγιών οστών, μυών και αρθρώσεων. Μέσω αυτής, επίσης, αναπτύσσεται η ευημερία, η ευεξία, και τέλος ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Η συχνή και τακτική σωματική άσκηση είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την πρόληψη της υγείας από πολλές ασθένειες.

Διατροφή

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει το τελευταίο διάστημα για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, ώστε να δυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας και να μη μας «χτυπήσει» ο Covid-19 ιός; Η ισορροπημένη διατροφή είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τη συνολική υγεία μας μιας και ελλείψεις, υπερβολές και ανισορροπίες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις.

fruits

Υγιεινή

Η διασφάλιση της καλής υγείας έχει να κάνει και με τη σωστή υγιεινή. Το καθημερινό μπάνιο, το βούρτσισμα των δοντιών, το πλύσιμο των χεριών, αλλά και η καθαριότητα στο χώρο όπου κινούμαστε αφορά τη διατήρηση της καλής υγείας.

Διαχείριση του στρες

Το άγχος και το στρες σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Ακόμη και να ρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η διαχείριση του στρες είναι πολύ σημαντική και ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις. Μέσα σε μια «τρελή» καθημερινότητα με ατέλειωτες υποχρεώσεις, είναι λογικό να πιεστούμε και να βιώσουμε στρες. Το θέμα είναι να είμαστε σε θέση να το αντιληφθούμε και ο καθένας με τον δικό του τρόπο να καταφέρει να έχει μια καλή υγεία!

stress

Μπορεί για κάποιους οι παραπάνω «προϋποθέσεις» για καλή υγεία να αποτελούν τρόπο ζωής, όμως για άλλους είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Ο καθένας μας είναι διαφορετικός, άλλωστε, και έχει τις δικές του συνήθειες: καλές και κακές. Όπως και να έχει, όλα με θέληση και υπομονή μπορούν να πραγματοποιηθούν. Και, φυσικά, με μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι ναι, πρέπει να τρως υγιεινά, αλλά δε θα σε λιθοβολήσει κανείς αν μια φορά στο τόσο επιλέξεις να παρεκκλίνεις από αυτό που ονομάζεται ισορροπημένη διατροφή. Κανείς δε θα σε δείξει με το δάχτυλο αν χαλάσεις τη ρουτίνα του γυμναστηρίου σου και θελήσεις να τεμπελιάσεις. Εσύ έχεις την ευθύνη του εαυτού σου και εσύ είσαι αυτός/ή που θα αποφασίσεις ότι θέλεις και μπορείς να έχεις την υγεία σου!

Διάβασε ακόμα: Ποιες βιταμίνες βοηθούν την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος;