Πρησμένα χείλη; 3 τρόποι να ξεφορτωθείς το πρήξιμο φυσικά

Πρησμένα χείλη; 3 τρόποι να ξεφορτωθείς το πρήξιμο φυσικά

Δες πώς θα το κάνεις μόνη σου στο σπίτι

Τα πρησμένα χείλη, επίσης γνωστά ως οίδημα των χειλιών, συμβαίνουν όταν ένα ή και τα δύο χείλη εκτείνονται ή μεγεθύνονται πέρα από το συνηθισμένο τους μέγεθος. Τα πρησμένα χείλη θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι αναφυλαξίας, η οποία είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Σε άτομα με λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, η κατάσταση του πρηξίματος μπορεί να εμφανιστεί και να εξαφανιστεί γρήγορα, για παράδειγμα μετά από ηλιακό έγκαυμα ή σκασίματα. Το πρήξιμο που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου και διαρκεί περισσότερο μπορεί να αποτελεί ένδειξη λοίμωξης ή ακόμη και πολύ πιο σοβαρής φλεγμονής.

Πώς όμως μπορείς να απαλλαγείς από το πρήξιμο όταν δεν πρόκειται για αποτέλεσμα αλλεργίας ή φλεγμονής; Δες τρεις τρόπους που θα σε βοηθήσουν.

#1. Ζεστή κομπρέσα

Αυτή μπορεί να είναι η απλούστερη συμβουλή για το πώς να απαλλαγείς από το πρησμένο χείλος στο σπίτι. Η ζεστή κομπρέσα μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως στα πρησμένα χείλη σου για να ανακουφίσει το πρήξιμο ή και τον πόνο. Το ζεστό νερό θα μπορούσε να προσφέρει μια καταπραϋντική αίσθηση.

Μούλιασε ένα πανί σε ζεστό νερό, κι έπειτα στράγγισε το. Άπλωσε το πανί στα χείλη σου για 5-10 λεπτά. Επανάλαβε αυτή τη μέθοδο για 2-3 φορές την ημέρα.

Σημείωση: Εάν έχεις κόψιμο στο δέρμα των χειλιών, μην χρησιμοποιείς ζεστή κομπρέσα κατά τις πρώτες ημέρες του προβλήματος.

#2. Κρύα κομπρέσα

Ομοίως με τη ζεστή κομπρέσα και η κρύα κομπρέσα ή η χρήση παγακιών είναι μια άλλη καλή λύση για την αφαίρεση των πρησμένων χειλιών. Ανακουφίζει επίσης το πρήξιμο που οφείλεται στον έρπητα από το στόμα, στο τρύπημα των χειλιών ή στα κοψίματα.

Τύλιξε μερικά παγάκια σε μια καθαρή πετσέτα. Βάλε την πετσέτα πάνω στο πρησμένο χείλος σου για 5 λεπτά. Αφαίρεσε τη για περίπου 1 λεπτό και επανάλαβε. Ακολούθησε αυτήν τη μέθοδο μερικές φορές την ημέρα και επανάλαβε τακτικά για να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Εννοείται μην εφαρμόζεις τα παγάκια απευθείας στο δέρμα.

#3. Μαύρο τσάι
Ένα φακελάκι μαύρο τσάι είναι χρήσιμο για όσους έχουν πρησμένα χείλη, ειδικά λόγω αλλεργικών αντιδράσεων. Χάρη σε ενώσεις όπως οι τανίνες με στυπτικές ιδιότητες, το μαύρο τσάι μπορεί να συμπιέσει τους μαλακούς ιστούς των χειλιών και να ανακουφίσει το πρήξιμο.

Βάλε ένα φακελάκι μαύρο τσάι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό για περίπου 10 λεπτά. Βγάλε το φακελάκι από το νερό και άφησε το να κρυώσει. Βάλε ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο στο τσάι και άπλωσέ το στα πρησμένα χείλη σου για περίπου 15 λεπτά. Επανάλαβε τη διαδικασία αυτή ακόμη μερικές φορές μέσα στη μέρα.