Πισίνα ή θάλασσα; Πού είναι ασφαλέστερο να κολυμπήσεις με τον κορονοϊό εκεί έξω;

Πισίνα ή θάλασσα; Πού είναι ασφαλέστερο να κολυμπήσεις με τον κορονοϊό εκεί έξω;

Είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις τα μπάνια στη θάλασσα;

Είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις τα μπάνια στη θάλασσα και σκέφτεσαι να οργανώσεις από τώρα τις διακοπές σε μέρος με πισίνα.
Τι γίνεται όμως με τον κορονοϊό και το νερό; Ξέρουμε ήδη πως στις παραλίες θα πρέπει οι πετσέτες και οι ξαπλώστρες να έχουν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους.

Τι συμβαίνει όμως άπαξ και μπούμε στο νερό και που θα κολυμπήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια;

Τα πρώτα αποτελέσματα ερευνών στις ΗΠΑ δείχνουν ότι τα μολυσματικά σταγονίδια του νέου κορωνοϊού ενδέχεται να μολύνουν το νερό. Ο ιός, μάλιστα, έχει ανιχνευθεί και στα λύματα. Όμως, οι ειδικοί συμφωνούν ότι όταν αυτός εισέρχεται σε μεγάλους υδάτινους όγκους - όπως είναι οι λίμνες, τα ποτάμια και οι ωκεανοί - η συγκέντρωση του είναι τόσο αραιή, που θα είναι δύσκολο διατηρήσει τη μολυσματική του ικανότητα.

Στην ουσία η αμμουδιά και οι λουόμενοι είναι πιο επικίνδυνοι από την ανοιχτή θάλασσα, πλην μια περίπτωσης.
Υπάρχει σύμφωνα με το NSF Center for Aerosol Impacts on Chemistry of the Environment, μια περίπτωση, εκεί που το νερό της θάλασσας συναντιέται με λύματα και με τους ανέμους να φέρνουν το νερό πίσω προς την αμμουδιά, να έρχεται και κομμάτι του covid19 πίσω στους λουόμενους.



Ο κορονοϊός έτσι κι αλλιώς έχει βρεθεί να παραμένει ενεργός στο νερό για 2 με 3 ημέρες αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν πως αν συμβεί κάτι τέτοιο με τα λύματα, θα έπρεπε να μας απασχολήσει πιο πολύ το να κολλήσουμε κάποιον άλλο παθογόνο οργανισμό ή βακτήριο όπως η ηπατίτιδα.
Στην αμμουδιά τώρα, σκέψου το πόσο μακριά πρέπει να είσαι, όσο μακριά κάθεσαι από κάποιον που καπνίζει σε ανοιχτό χώρο για να αποφύγεις τον καπνό. Κάπως έτσι ταξιδεύουν και τα σταγονίδια.
Όσο για την πισίνα, η λογική λέει πως και ο covid19 όπως και τα υπόλοιπα βακτήρια και ιοί, σκοτώνονται με το χλώριο, εφόσον υπάρχει σωστή συντήρηση της πισίνας.