6 τροφές που χρωματίζουν τα δόντια και δεν το γνώριζες

6 τροφές που χρωματίζουν τα δόντια και δεν το γνώριζες

Ποιες τροφές θα πρέπει να προσέχεις;

Πολλές είναι αγαπημένες σου τροφές και μερικές από αυτές τις καταναλώνεις σε καθημερινή βάση όπως είναι ο καφές ή το τσάι. Ήξερες όμως πως αυτές οι δύο τροφές αν και ως ένα σημείο κάνουν καλό στον οργανισμό σου, κάνουν πολύ κακό στα δόντια σου; Και κάνουν κακό γιατί αφήνουν χρώμα, κάνοντας τα να μην φαίνονται και τόσο λευκά όσο νομίζεις πως είναι.

Ο καφές και το τσάι όμως δεν είναι οι μόνες τροφές που κάνουν κάτι τέτοιο στα δόντια σου. Υπάρχουν και άλλες που αγνοείς και ιδού 6 από αυτές, για να προσέχεις από εδώ και στο εξής:

#1. Αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά είναι μια δροσερή επιλογή και δημιουργούν αίσθηση φρεσκάδας και ανανέωσης της γεύσης . Όμως, σε αυτά βρίσκονται χρωματικές ουσίες και οξέα τα οποία χρωματίζουν τα δόντια. Μια καλή και εύκολη λύση είναι να καταναλώνονται με καλαμάκι ώστε να αποφεύγετε η άμεση επαφή με τα δόντια.

#2. Κακάο
Το κακάο είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών . Παρ’ όλα αυτά το σκούρο καφέ χρώμα κολλάει στα δόντια και τα σκουραίνει. Καλό είναι μετά την κατανάλωση του ή παράλληλα να πίνεις άφθονο νερό.

#3. Κεράσια , βατόμουρα, ροδί, εσπεριδοειδή
Είναι τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση και την ευεργετική τους ικανότητα για την επούλωση των τραυμάτων. Το έντονο χρώμα τους όμως χρωματίζει τα δόντια.

#4. Κόκκινη σάλτσα
Τα φαγητά που περιέχουν κόκκινη σάλτσα είναι υπεύθυνα για τον χρωματισμό των δοντιών σου. Μετά την κατανάλωση τους μην αμελείς να βουρτσίζεις τα δόντια σου.

#5. Αλκοόλ
Το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα, σαν συνέπεια αφυδατώνεται και το στόμα από το σάλιο. Το σάλιο έχει προστατευτικές και καθαριστικές ιδιότητες. Η μείωση του σάλιου οδηγεί στον χρωματισμό των δοντιών.

#6. Κολλώδεις τροφές
Τα μπισκότα, τα κουλούρια και γενικότερα τα επεξεργασμένα snacks είναι βλαβερά για τα δόντια γιατί κολλάνε σε αυτά αρκετές ώρες και με αυτό τον τρόπο τα χρωματίζουν. Καλό είναι 30 λεπτά – 1 ώρα μετά την κατανάλωση τους να βουρτσίζεις καλά τα δόντια σου.