Μπορεί το γιαούρτι να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος;

Μπορεί το γιαούρτι να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος;

Τι είναι η δίαιτα του γιαουρτιού;

Το γιαούρτι είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση και απολαμβάνεται παγκοσμίως ως κρεμώδες πρωινό ή σνακ. Επιπλέον, σχετίζεται με την υγεία των οστών και τα πεπτικά οφέλη. Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ακόμη ότι υποστηρίζει και την απώλεια βάρους.

Στην πραγματικότητα, πολλές δίαιτες επικεντρώνονται αποκλειστικά στο γιαούρτι, υποστηρίζοντας ότι είναι βασικό συστατικό για να μειώσεις το βάρος σου. Ωστόσο, μπορεί να αναρωτιέσαι πώς αυτοί οι ισχυρισμοί ανταποκρίνονται στον επιστημονικό έλεγχο.

Αρκετές θεωρίες δείχνουν ότι το γιαούρτι υποστηρίζει την απώλεια βάρους λόγω των διαφόρων θρεπτικών του συστατικών. Σε μια διετή μελέτη σε 8.516 ενήλικες, εκείνοι που έτρωγαν περισσότερες από 7 μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι από τα άτομα που έτρωγαν 2 ή λιγότερες μερίδες την εβδομάδα. Ομοίως, μια μελέτη σε 3.440 άτομα διαπίστωσε ότι εκείνοι που έτρωγαν τουλάχιστον 3 μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα πήραν λιγότερο βάρος και είχαν μικρότερες αλλαγές στην περιφέρεια της μέσης από εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από 1 μερίδα την εβδομάδα.

Ενώ είναι ενδιαφέρουσες, αυτές οι μελέτες είναι παρατηρητικές και δεν μπορούν να αποδείξουν την αιτία και το αποτέλεσμα.

Σε μια ανασκόπηση έξι τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, μόνο μία μελέτη διαπίστωσε ότι το γιαούρτι είχε σημαντική επίδραση στην απώλεια βάρους.

Ως εκ τούτου, ενώ όσοι καταναλώνουν τακτικά γιαούρτι μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να έχουν υπερβολικό βάρος ή να είναι παχύσαρκοι, η έρευνα δεν δείχνει προς το παρόν ότι η απλή προσθήκη του στη διατροφή σε βοηθά στην απώλεια βάρους.



Έρευνα

Έρευνα

Έρευνα