4 τρόποι να κρατήσεις τα ούλα σου υγιή

4 τρόποι να κρατήσεις τα ούλα σου υγιή

Γιατί ένα λαμπερό χαμόγελο δεν είναι το παν

Όσον αφορά την υγεία του στόματος σου δεν έχουν όλα να κάνουν με το πόσο ίσια είναι τα δόντια σου ή πόσο φωτεινό είναι το χαμόγελό σου. Δεν μπορείς να ξεχνάς και να παραμελείς τα ούλα σου που είναι επίσης σημαντικό κομμάτι της στοματικής υγιεινής. Ακόμη και αν δεν έχεις καθόλου χαλασμένα δόντια και έχεις το πιο λαμπερό χαμόγελο, δεν σημαίνει αυτομάτως πως είσαι απαλλαγμένη και από ασθένειες των ούλων. Δεδομένου ότι είναι συνήθως ανώδυνο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα ότι κάτι δεν πάει καλά με τα ούλα τους.

Η ασθένεια των ούλων ξεκινά όταν η πλάκα συσσωρεύεται κάτω και κατά μήκος της γραμμής των ούλων. Η πλάκα είναι μια κολλώδης ουσία που μοιάζει με φιλμ και είναι γεμάτη βακτήρια. Μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις που βλάπτουν τα ούλα και τα οστά, οδηγώντας σε ασθένεια των ούλων και φθορά των δοντιών. Η πλάκα μπορεί επίσης να προκαλέσει ουλίτιδα, το πρώτο στάδιο της νόσου των ούλων.

Η ουλίτιδα μπορεί να προκαλέσει στα ούλα σου: φλεγμονή, ευαισθησία, να είναι κόκκινα, πρησμένα και επιρρεπή σε αιμορραγία. Τι μπορείς όμως να κάνεις για να τα προστατεύσεις;

#1. Οδοντικό νήμα
Χρησιμοποίησε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Αυτό βοηθά στην αφαίρεση της πλάκας και του φαγητού που δεν είναι δυνατόν να φτάσει η οδοντόβουρτσα σου. Δεν έχει σημασία πότε το κάνεις. Κάνε το βράδυ, το πρωί ή μετά το μεσημεριανό. Απλά κάνε το!

#2. Κάνε συχνά καθαρισμό
Ναι δεν είναι ότι πιο ανώδυνο υπάρχει, όμως ο οδοντίατρος σου μπορεί να εντοπίσει συμπτώματα πρώιμης νόσου των ούλων εάν τα βλέπει σε τακτική βάση. Ο επαγγελματικός καθαρισμός είναι ο μόνος τρόπος για να αφαιρέσεις την πέτρα. Μπορεί επίσης να απαλλαγείς από κάθε πλάκα που δεν αφαίρεσες κατά το βούρτσισμα ή το νήμα. Εάν έχεις ουλίτιδα, με βούρτσισμα, νήμα και τακτικούς καθαρισμούς των δοντιών μπορείς να το αντιστρέψεις.

#3. Κόψε το κάπνισμα
Ναι, να ακόμη ένας λόγος για να κόψεις το κάπνισμα. Το κάπνισμα συνδέεται στενά με την έναρξη της νόσου των ούλων. Δεδομένου ότι το κάπνισμα εξασθενεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα, καθιστά επίσης πιο δύσκολη την καταπολέμηση της λοίμωξης των ούλων. Επιπλέον, το κάπνισμα καθιστά πιο δύσκολο για τα ούλα σου να επουλωθούν όταν έχουν υποστεί βλάβη.

#4. Βούρτσισε τα δόντια σου δυο φορές την ημέρα
Βούρτσισε τα δόντια σου μετά από κάθε γεύμα. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση της τροφής και της πλάκας που παγιδεύεται μεταξύ των δοντιών και των ούλων. Τρίψε επίσης τη γλώσσα σου, καθώς μπορεί να φιλοξενήσει βακτήρια. Η οδοντόβουρτσα σου πρέπει να έχει μαλακές τρίχες και να ταιριάζει άνετα στο στόμα σου, αναφέρουν οι ειδικοί.

Δοκίμασε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ουλίτιδας και της πλάκας περισσότερο από το χειροκίνητο βούρτσισμα. Άλλαξε οδοντόβουρτσα ή την κεφαλή αυτής κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες, ή νωρίτερα εάν οι τρίχες αρχίσουν να ξεθωριάζουν.