Κάθε πότε πρέπει να πλένεις τα ρούχα σου τώρα με την πανδημία;

Κάθε πότε πρέπει να πλένεις τα ρούχα σου τώρα με την πανδημία;

Μια ερώτηση που πολλοί έχουμε κάνει

Καθώς ο νέος κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, οι άνθρωποι λαμβάνουν όλο και πιο αυστηρές προφυλάξεις για να διασφαλίσουν ότι το σπίτι τους είναι απαλλαγμένο από τον ιό και ο κίνδυνος μόλυνσης είναι χαμηλότερος. Όλοι συμμετέχουμε στο σχολαστικό πλύσιμο των χεριών εδώ και μήνες, αλλά τι γίνεται με το πλύσιμο άλλων πραγμάτων, όπως τα ρούχα μας;

Παρόλο που τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται συνήθως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων (από ένα μολυσμένο άτομο που φτερνίζεται ή βήχει) παρά μέσω αντικειμένων και υλικών που μπορούν να μεταφέρουν τον ιό εάν μολυνθούν, οι οδηγίες του CDC αναφέρουν επίσης ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει βιώσιμος για ώρες έως ημέρες σε επιφάνειες κατασκευασμένες από διάφορα υλικά, συμπεριλαμβανομένης της ένδυσης.

Πόσο συχνά λοιπόν πρέπει να πλένεις τα ρούχα σου αυτό το διάστημα;

Εάν κανείς στην οικογένεια σου δεν έχει βγει θετικός για το νέο κορονοϊό ή δεν εμφανίζει συμπτώματα, μπορείς να καθαρίζεις τα ρούχα σου όπως συνήθως. Αν βγαίνεις έξω (για παράδειγμα στο σούπερ μάρκετ) και τα άτομα γύρω σου δεν τηρούν τις οδηγίες κοινωνικής απόστασης του CDC (με άλλα λόγια, μένοντας τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από ανθρώπους που δεν μένετε στο ίδιο σπίτι), είναι πιθανώς καλή ιδέα να πλένεις τα ρούχα που φοράς έξω όταν φτάνεις στο σπίτι.

Έρευνα αποκαλύπτει πως ορισμένοι ιοί μπορούν να παραμείνουν ενεργοί μετά από δύο ή τρεις ημέρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα, για 24 ώρες σε χαρτόνι και τέσσερις ώρες σε χαλκό. Μερικά φερμουάρ, κουμπιά και άλλα υλικά ένδυσης μπορεί να είναι κατασκευασμένα από αυτά τα υλικά και επομένως θα μπορούσαν να φέρουν τον ιό στο σπίτι σου. (Επίσης, για να είμαστε σαφείς, οι οδηγίες εδώ αφορούν πουκάμισα, παντελόνια, φούστες κ.λπ., όχι απαραίτητα εξωτερικά ενδύματα όπως παλτά ή παπούτσια.)