Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος; Τι μπορείς να φας και τι όχι;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος; Τι μπορείς να φας και τι όχι;

Να τι πρέπει να γνωρίζεις σχετικά με τη διατροφή

Οι περισσότερες γυναίκες μια φορά στη ζωή τους έχουν υποστεί λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Ενώ και οι άνδρες μπορούν να το πάθουν, τα περισσότερα συμβάντα έχουν καταγραφεί στο γυναικείο φύλο. Αν έχεις πάθει μια φορά ουρολοίμωξη είναι πιο εύκολο μετά να αναγνωρίσεις τα συμπτώματα και να το αντιμετωπίσεις νωρίτερα. Ποια είναι αυτά;

Κοιλιακή πίεση και πόνος
Αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση
Μια σχεδόν σταθερή αίσθηση ότι πρέπει να ουρήσεις, ακόμη κι αν πήγες πριν από μερικά λεπτά (και εν τέλει πας για μια πολύ μικρή ποσότητα)

Αν δεν αναζητήσεις άμεσα θεραπεία αυτά τα συμπτώματα εντείνονται γρήγορα και από απλώς ενοχλητικά γίνονται πια επώδυνα. Εάν αρχίσεις να αισθάνεσαι τα συμπτώματα μιας ύποπτης λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος, μην περιμένεις να επισκεφθείς έναν γιατρό. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσεις τα αντιβιοτικά, τόσο το καλύτερο.

Μαζί με ένα αντιβιοτικό, αυτά που πίνεις και τρως κατά τη διάρκεια της λοίμωξης μπορούν να σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερα γρηγορότερα. Τι μπορείς λοιπόν να τρως και να πίνεις και τι όχι;

Πιες πολύ νερό, ακόμη και αν δεν διψάς. Αυτό θα βοηθήσει στην έξοδο των βακτηρίων. Πιες ένα χυμό cranberry χωρίς ζάχαρη, αν σου αρέσει. Ο χυμός από μύρτιλα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λοίμωξης, αν και η αποτελεσματικότητα εξακολουθεί να μελετάται.

ΜΗΝ πίνεις καφέ, αλκοόλ ή καφεΐνη έως ότου εξαφανιστεί η μόλυνση. Αυτά τα ποτά μπορούν να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη σου.

Φάε βατόμουρα. Μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τα μύρτιλα, τα οποία εμποδίζουν τα βακτήρια να κολλήσουν στην εσωτερική επιφάνεια του ουροποιητικού σου συστήματος. Φάε προβιοτικά - απλό γιαούρτι και τρόφιμα όπως ξυνολάχανο και τουρσί. Περιέχουν «καλά» βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσουν τα κακά βακτηρίδια μακριά.

ΜΗΝ τρως πικάντικο φαγητό. Μπορεί να ερεθίσει την ουροδόχο κύστη σου. Μην τρως πολλά όξινα φρούτα, όπως πορτοκάλια, λεμόνια ή lime κατά τη διάρκεια της μόλυνσης γιατί μπορούν να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη σου. Ωστόσο, μόλις εξαφανιστεί η μόλυνση, η κατανάλωση όξινων φρούτων με βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών λοιμώξεων. Πρόσθεσε γκρέιπφρουτ και φράουλες στη διατροφή σου, μαζί με σπανάκι και πράσινες πιπεριές.