Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τη μάσκα σου;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τη μάσκα σου;

Η λεπτομέρεια που πρέπει να ξέρεις

Η μάσκα προσώπου έχει γίνει πια απαραίτητο αντικείμενο όταν φεύγεις από το σπίτι σου. Ακριβώς όπως είναι τα κλειδιά και το πορτοφόλι σου, δεν πας πουθενά χωρίς αυτά. Αλλά επειδή αυτό το κομμάτι υφάσματος καλύπτει τη μύτη και το στόμα σας κάθε φορά που το φοράς, είναι σημαντικό να το καθαρίζεις και σωστά. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων η μάσκα προσώπου σου «πρέπει να πλένεται τακτικά ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης».

Τι σημαίνει ακριβώς «ρουτίνα»; Ο εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες Amesh A. Adalja, διευκρίνισε πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις τη μάσκα σου και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπο για να το κάνεις αυτό. Ο συγκεκριμένος ειδικός λοιπόν αναφέρει ότι το να καθαρίζεις τη μάσκα σου κάθε βράδυ που επιστρέφεις σπίτι, είναι μια καλή λύση. «Θα έλεγα ότι είναι καλύτερο να καθαρίζεται αμέσως μετά τη χρήση της, αλλά επειδή δεν ξέρεις αν θα τη χρησιμοποιήσεις ξανά, μπορείς να το κάνεις στο τέλος της ημέρας πριν τη χρησιμοποιήσεις ξανά», αναφέρει ο ειδικός.

Αυτός ο γενικός κανόνας ισχύει για όλους, από άτομα που ζουν σε μια περιοχή με λίγες περιπτώσεις COVID-19, καθώς και εκείνους που κατοικούν σε πολυσύχναστες πόλεις. Επίσης, εάν η μάσκα σου είναι ορατά λερωμένη ή έχετε βήξει και φτερνιστεί σε αυτήν, είναι ίσως καλή ιδέα να την πλύνεις μόλις φτάσεις στο σπίτι ... και να πλύνετε τα χέρια σου αφού την αγγίξεις.