Γιατί δεν πρέπει να πλένεις τα δόντια σου αφότου έχεις πιει καφέ;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Γιατί δεν πρέπει να πλένεις τα δόντια σου αφότου έχεις πιει καφέ;

Εσύ ξέρεις γιατί;

Εάν το πρωινό σου δεν ολοκληρώνεται χωρίς να πιείς ένα ή δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ, welcome to the club. Το 64% των Αμερικανών σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters πίνουν καθημερινά τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ. Και όχι μόνο φτιάχνει η διάθεσή τους, αλλά η καφεΐνη δίνει στον εγκέφαλο την ώθηση που χρειάζεται για να ξεκινήσει η μέρα και να αισθανθούν και οι ίδιοι πιο άνετοι και χαρούμενοι. Για να είμαστε ειλικρινείς βέβαια κι εμείς εδώ το ίδιο κάνουμε; Ποιος εγκέφαλος λειτουργεί αν δεν έχει πιεί μια γερή γουλιά καφέ; Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: Πολλοί από εμάς πιάνουμε την οδοντόβουρτσα μας αμέσως μόλις πιούμε την τελευταία γουλιά και πλένουμε τα δόντια μας και αυτό, όχι δεν είναι καθόλου καλό.

Ο καφές έχει όξινη σύνθεση που μαλακώνει το σμάλτο των δοντιών σου, το στρώμα που τα προστατεύει από τη χρώση και άλλες βλάβες. «Το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά την κατανάλωση καφέ θα αφαιρέσει μέρος αυτού του εξασθενημένου σμάλτου, το οποίο καθιστά τα δόντια σας ακόμη πιο ευάλωτα", εξηγεί ένας οδοντίατρος.

Ευτυχώς, όμως μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό, αφού υπάρχει μια εύκολη λύση. Ποια είναι αυτή; Απλά περίμενε να περάσουν 30 λεπτά πριν τα βουρτσίσεις. Αυτό θα δώσει στο σμάλτο σου την ευκαιρία να σκληρύνει ξανά μετά την «βλάβη» που θα έχει προκληθεί από τον καφέ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πρέπει να ξεπλένεις το στόμα σου με νερό. Αυτό το κόλπο ενισχύει επίσης τη ροή του σάλιου, η οποία αποκαθιστά τα μέταλλα στα δόντια σου.