3 οφέλη της βιταμίνης D που πρέπει να ξέρεις

Νάνσυ Μητσοστέργιου
3 οφέλη της βιταμίνης D που πρέπει να ξέρεις

Και πώς θα έχεις περισσότερη στη διατροφή σου;

Γνωρίζεις ήδη ότι η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών, αλλά τα οφέλη της δεν σταματούν εκεί. Η βιταμίνη D - που ονομάζεται και «βιταμίνη του ήλιου» λόγω της ικανότητάς της να απορροφάται από το σώμα μέσω του ηλιακού φωτός - είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη διατήρηση του ανθρώπινου σώματος υγιή. Η κύρια δουλειά του, σύμφωνα με το Γραφείο Διατροφικών Συμπληρωμάτων του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, είναι να προάγει την απορρόφηση ασβεστίου, καθιστώντας απαραίτητη την ανάπτυξη των οστών και την αναδιαμόρφωση των οστών. Εξαιτίας αυτού, η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε λεπτά, εύθραυστα ή παραμορφωμένα οστά. Αλλά η βιταμίνη D προσφέρει επίσης μια σειρά από άλλα οφέλη, που κυμαίνονται από θετικά τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. Δες παρακάτω 3 οφέλη της βιταμίνης D που πρέπει να γνωρίζεις.

#1. Η βιταμίνη D ενισχύει τα οστά σου

Η βιταμίνη D είναι διάσημη για την ενίσχυση των οστών. «Η βιταμίνη D προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο, πράγμα που τελικά επιτρέπει την κανονική ανοργανοποίηση των οστών σου», λέει η Jackie Newgent, RDN, διατροφολόγος μαγειρικής και συγγραφέας του βιβλίου Cook & Clean Diabetes Cook. Βασικά, το ασβέστιο που ωφελεί τα οστά σου δεν θα ήταν σε θέση να κάνει τη δουλειά του χωρίς βιταμίνη D. Όταν συνδυάζεται με ασβέστιο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, μιας ασθένειας που σημαίνει ότι η πυκνότητα και η ποιότητα των οστών είναι μειωμένη.

#2. Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών

Μαζί με τις ικανότητές του για ανάπτυξη οστών, η βιταμίνη D είναι επίσης σημαντική για την ενίσχυση των μυών. «Η έλλειψη βιταμίνης D στο σώμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αδυναμίας των μυών, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων», λέει η Lana Nasrallah, MPH, RD, κλινικός διαιτολόγος στο UNC Health. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους. «Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής δύναμης, αποτρέποντας έτσι τις πτώσεις, κάτι που είναι ένα κοινό πρόβλημα και συνήθως οδηγεί σε σημαντική αναπηρία και θάνατο σε ηλικιωμένους ενήλικες».

#3. Η βιταμίνη D μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα και να καταπολεμήσει τη φλεγμονή

Η Δρ. Nasrallah προσθέτει ότι η βιταμίνη D μπορεί επίσης να βοηθήσει στην οικοδόμηση ανοσίας. «Μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα με την καταπολέμηση επιβλαβών βακτηρίων και ιών», λέει. Στην πραγματικότητα, αυτός ο ρόλος στην πιθανή πρόληψη λοιμώξεων έχει καταστεί κρίσιμη ανησυχία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, καθώς οι ερευνητές ενδιαφέρονται για τον πιθανό ρόλο του στα αποτελέσματα της μόλυνσης. «Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ρόλο του σε ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη και ο κορονοϊός», λέει ο Barry Boyd, MD, RDN, αιματολόγος, ογκολόγος και διατροφολόγος του Yale Medicine. «Μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλά γεωγραφικά πλάτη και η χειμερινή περίοδος είναι παράγοντες κινδύνου τόσο για τη χαμηλή βιταμίνη D, τα αυξημένα κρούσματα γρίπης, όσο και για άλλες αναπνευστικές ασθένειες και δυσμενείς επιπτώσεις».