3 λάθη που κάνεις όταν ζυγίζεσαι

Νάνσυ Μητσοστέργιου
3 λάθη που κάνεις όταν ζυγίζεσαι

Και τα κάνεις συχνά

Ο αριθμός στη ζυγαριά δεν είναι ο μόνος παράγοντας όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι πώς αισθάνεσαι το σώμα σου και πώς νιώθεις εσύ η ίδια για το σώμα σου. Εάν προσπαθείς να πετύχεις έναν συγκεκριμένο αριθμό, η ζύγιση είναι ένα μέσο για να μάθετε εάν έχεις επιτύχει τον στόχο σου. Αλλά υπάρχουν κάποια λάθη που μπορούν να αλλάξουν την πρόοδό σου και να κάνουν τη σκληρή δουλειά που έχεις κάνει ανύπαρκτη.

Εδώ θα δεις τρία πράγματα που κάνεις όταν ζυγίζεσαι που θα μπορούσαν να σου δώσουν ανακριβή αποτελέσματα.

#1. Ζυγίζεσαι το βράδυ

Μετά από μια γεμάτη μέρα φαγητού, είναι φυσικό να αυξάνεται ο αριθμός στη ζυγαριά. Πού αλλού θα πήγαιναν αυτά τα τρία γεύματα; Εάν ζυγίζεσαι το βράδυ, τότε να ξέρεις πως θα ζυγίζεις περισσότερο από ό, τι στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Discover Good Nutrition. Το ιδανικό είναι να ζυγιστείς το πρωί νωρίς, αφού το σώμα σου θα έχει μιαολόκληρη νύχτα για να αφομοιώσει το φαγητό που έφαγες. Διαφορετικά, θα δεις υψηλότερους αριθμούς που δεν σχετίζονται με τη σκληρή δουλειά που κάνεις.

Και βεβαιώσου ότι δεν φοράς κανονικά ρούχα και παπούτσια. Μια μελέτη στο International Journal of Obesity έδειξε ότι τα ρούχα μπορούν πραγματικά να προσθέσουν έως και ένα κιλό στη ζυγαριά, πράγμα που δεν αντιστοιχεί στο πραγματικό σωματικό σου βάρος φυσικά.

#2. Ζυγίζεσαι κάθε μέρα

Η απώλεια βάρους δεν συμβαίνει εν μία νυκτί. Και ορισμένες δραστηριότητες, τρόφιμα και ποτά μπορούν να το κάνουν να φαίνεται, στη ζυγαριά, σα να έχεις πάρει ή χάσει βάρος. Δεν θα δεις σημαντικές αλλαγές από μέρα σε μέρα και το να ζυγίζεσαι τόσο συχνά μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην ψυχική σου κατάσταση.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2008, μπορείς να περιμένεις να χάσεις μόνο ένα έως δύο κιλά την εβδομάδα. Και δεν θα δεις αυτά τα αποτελέσματα από μέρα σε μέρα. Ομοίως, μια διαφορετική μελέτη διαπίστωσε ότι οι νέες δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και υδατάνθρακες μπορούν να δείχνουν ότι χάνεις πολύ βάρος γρήγορα, αλλά αυτό οφείλεται μόνο στις διακυμάνσεις αποθήκευσης γλυκογόνου.

Δοκίμασε να ζυγίζεσαι μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό δίνει στο σώμα σου περισσότερο χρόνο για να ρυθμίσει το βάρος του και να σου δείξει πραγματικούς αριθμούς που επισημαίνουν την πρόοδο.

#3. Χρησιμοποιείς διαφορετικές ζυγαριές

Δεν είναι όλες οι ζυγαριές ίδιες και αυτό είναι ένα θλιβερό γεγονός με το οποίο όλοι πρέπει να ζήσουμε. Εάν τσεκάρεις συνεχώς το βάρος σου στη ζυγαριά του μπάνιου σου, μην πηγαίνεις στο γυμναστήριο και ζυγίζεσαι εκεί μετά. Επειδή μηχανικά είναι πιθανότατα διαφορετικές. Είναι φυσιολογικό να βλέπουμε διαφορά έως 5 κιλών σε μια ζυγαριά.

Ζυγίσου λοιπόν σε μία μόνο ζυγαριά για να διασφαλίσεις ότι θα έχεις πάντα ένα σίγουρο και συγκεκριμένο αποτέλεσμα.