5 θρεπτικά οφέλη που σου προσφέρει το πεπόνι

Νάνσυ Μητσοστέργιου
5 θρεπτικά οφέλη που σου προσφέρει το πεπόνι

Έχεις φάει καθόλου για φέτος;

Το ταπεινό πεπόνι μπορεί να μην εμπνέει και να μην έχει τον σεβασμό που έχουν τα άλλα φρούτα, όμως αν μάθεις τα θρεπτικά οφέλη που σου προσφέρει, τότε θα δεις πως μάλλον ίσως θα έπρεπε να το αγαπάς λίγο περισσότερο. Αυτό το νόστιμο αλλά παράξενο ταυτόχρονα φρούτο είναι γεμάτο θρεπτικά οφέλη, οπότε σου προτείνουμε να το ξανασκεφτείς πηγαίνοντας στο μανάβικο για να ψωνίσεις. Η προσθήκη φρούτων οποιουδήποτε είδους στη διατροφή σου είναι ευεργετική. Το πεπόνι, είναι μια ιδιαίτερα καλή επιλογή.

#1. Β-καροτίνη

Όσον αφορά τη β-καροτίνη, το πεπόνι κερδίζει σε περιεκτικότητα άλλα κίτρινα-πορτοκαλί φρούτα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), το πεπόνι έχει περισσότερο β-καροτένιο από:

βερίκοκα
γκρέιπφρουτ
πορτοκάλια
ροδάκινα
μανταρίνια
νεκταρίνια
μάνγκο

Μια πρώιμη μελέτη διαπίστωσε ότι τα πεπόνια με την πορτοκαλί φλούδα έχουν την ίδια ποσότητα βήτα-καροτίνης με τα καρότα.

Το βήτα-καροτένιο είναι ένας τύπος καροτενοειδούς. Τα καροτενοειδή είναι χρωστικές που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά τα φωτεινά τους χρώματα. Μόλις καταναλωθεί, το β-καροτένιο είτε μετατρέπεται σε βιταμίνη Α είτε δρα ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προσβάλλουν τα κύτταρα στο σώμα σου.

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για:

υγεία των ματιών
υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια
ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

#2. Βιταμίνη C

Σύμφωνα με πηγές 1 φλιτζάνι πεπόνι περιέχει πάνω από 100% της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής βιταμίνης C. Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί, οι πηγές μέχρι στιγμής αναφέρουν πως η βιταμίνη C είναι αποτελεσματική έναντι σε ασθένειες όπως:

βρογχικο άσθμα
καρκίνος
διαβήτης

Ωστόσο, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων σου την επόμενη φορά που θα κρυολογήσεις.

#3. Φολικό οξύ

Το φολικό είναι επίσης γνωστό ως βιταμίνη Β-9. Το φολικό είναι ο όρος που χρησιμοποιείται όταν υπάρχει φυσικά στα τρόφιμα. Το φολικό οξύ είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για συμπληρώματα και εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Το φυλλικό οξύ είναι γνωστό για την πρόληψη γενετικών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, όπως η σπονδυλική στήλη.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων καρκίνων(**), αλλά και στην αντιμετώπιση της απώλειας μνήμης λόγω γήρανσης (αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα).

#4. Νερό

Όπως τα περισσότερα φρούτα, το πεπόνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, περίπου 90%. Η κατανάλωση πεπονιού σε βοηθά να παραμένεις ενυδατωμένη όλη την ημέρα, κάτι που είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς. Όταν είσαι ενυδατωμένη, η καρδιά σου δεν χρειάζεται να εργάζεται τόσο σκληρά για την άντληση αίματος. Η καλή ενυδάτωση υποστηρίζει επίσης:

πέψη
υγιή νεφρά
μια υγιή αρτηριακή πίεση

Η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει:

ζάλη
πονοκέφαλο
λιγότερη ούρηση
ξηρό δέρμα
ξερό στόμα
δυσκοιλιότητα

#5. Κάλιο

Μια μερίδα μεσαίου μεγέθους πεπονιού παρέχει 4% της ημερήσιας αξίας του καλίου σου. Το κάλιο είναι ένα βασικό μέταλλο ηλεκτρολύτη. Σύμφωνα με την American Heart Association(***) το κάλιο βοηθά στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας νερού μεταξύ κυττάρων και σωματικών υγρών.

Το κάλιο είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την υγεία των νεύρων και τη σωστή συστολή των μυών. Η κατανάλωση σνακ πλούσιων σε κάλιο όπως το πεπόνι μετά την άσκηση βοηθά στην αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών.

**Έρευνα

***Έρευνα

Έρευνα