Παγκόσμια μέρα μυαλού: 7 πράγματα που δεν γνώριζες για τον εγκέφαλό σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Παγκόσμια μέρα μυαλού: 7 πράγματα που δεν γνώριζες για τον εγκέφαλό σου

Και αξίζει να μάθεις

Υπάρχουν πολλές μέρες που σχετίζονται με νευρολογικές ασθένειες που γιορτάζονται από επαγγελματικούς οργανισμούς σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, εθνικούς οργανισμούς και τοπικά υπουργεία υγείας, όπως Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού επεισοδίου, Ημέρα Επιληψίας, Ημέρα Λύσσας κ.λπ. Αυτές οι μέρες έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμες για την προώθηση της ευαισθητοποίησης του κοινού και δημιουργώντας υπεράσπιση σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων αναπτυσσόμενων χωρών της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Νευρολογίας ιδρύθηκε στις 22 Ιουλίου 1957. Η Επιτροπή Ευαισθητοποίησης και Συνηγορίας του κοινού πρότεινε να γιορταστεί η 22η Ιουλίου 2014 ως «Παγκόσμια Ημέρα του Εγκεφάλου». Η πρόταση αυτή ανακοινώθηκε στο WCN, στο Συμβούλιο των Αντιπροσώπων στις 22 Σεπτεμβρίου 2013 και η πρόταση έγινε δεκτή με θερμό καλωσόρισμα από τους εκπροσώπους. Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου 2014 ενέκρινε αυτήν την πρόταση ως ετήσια δραστηριότητα.

Ο κύριος στόχος αυτής της ημέρας του εγκεφάλου είναι να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού και να προωθήσει την υπεράσπιση που σχετίζεται με την υγεία του εγκεφάλου. Το θέμα της φετινής καμπάνιας είναι «ο εγκέφαλός μας, το μέλλον μας». Σήμερα λοιπόν ο εγκέφαλός σου γιορτάζει και υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να μάθεις γι’ αυτόν.

Είναι μικρές λεπτομέρειες οι οποίες μπορεί να σου φαίνονται ασήμαντες, είναι όμως πολύ σημαντικές.

Αρχικά μάθε πως ο εγκέφαλος σου μπορεί να ζυγίζει από ένα έως ενάμιση κιλό. Είναι το κέντρο λειτουργειών όλου του σώματός σου –οκ αυτό σίγουρα το ήξερες- και λαμβάνει το 13% του συνολικού όγκου του αίματος κάθε λεπτό. Αποτελείται από 100.000.000 νευρικά κύτταρα πάχους 0,2 χιλιοστών το κάθε ένα, συνδεδεμένο με 200 χιλιάδες άλλα νευρικά κύτταρα. Το μήκος των νεύρων του σώματος τυλίγει τη γη 2 φορές (οκ, wow) αποτελείται κατά 75% από νερό.

Χρειάζεται καθημερινά ενέργεια ίση με δύο μπανάνες και αγαπάει τη γλυκόζη. Καλό είναι επίσης να έχεις στο μυαλό σου και να περιορίσεις τους παράγοντες που σκοτώνουν το μυαλό και δεν είναι άλλοι από το κάπνισμα, την καθιστική ζωή και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.