Το μυστικό για την υγεία της καρδιάς σου βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Το μυστικό για την υγεία της καρδιάς σου βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας

Και ίσως δεν το είχες σκεφτεί καν

Η υγεία της καρδιάς σου είναι ίσως ότι πιο σημαντικό για την επιβίωσή σου. Δεν είναι μυστικό άλλωστε πως για να είσαι υγιής πρέπει να τρως σωστά, να γυμνάζεσαι και να μην κάνεις καταχρήσεις. Άλλωστε το μυστικό για να έχεις μία υγιή καρδιά βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας σου και είναι πιο απλό από όσο φαντάζεσαι.

Η κατανάλωση μόλις μισής κουταλιάς της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα συνδέεται με σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, αναφέρουν ερευνητές. Μελέτες σε χώρες της Μεσογείου έχουν βρει ευεργετικά αποτελέσματα για την κατανάλωση ελαιόλαδου, αλλά αυτή η μελέτη, στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, είναι η πρώτη που αξιολόγησε τη σχέση με τους Αμερικανούς.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα για την υγεία και τη διατροφή σε 61.181 γυναίκες και 31.797 άνδρες που συμμετείχαν σε δύο μελέτες υγείας που ξεκίνησαν το 1990. Σε 24 χρόνια παρακολούθησης, υπήρχαν πάνω από 9.797 περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, την εθνικότητα, την πρόσληψη αλκοόλ, τη χρήση ασπιρίνης, τη συνολική κατανάλωση ενέργειας και πολλά διατροφικά χαρακτηριστικά, διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τα άτομα που δεν χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο, αυτά που κατανάλωναν τουλάχιστον ενάμισι κουταλάκι του γλυκού (μισή κουταλιά της σούπας) την ημέρα είχε 14% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και 18% χαμηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

Η κύρια συγγραφέας, Marta Guasch-Ferré, ερευνητής στο Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας της Chan, είπε ότι το κλειδί εδώ είναι ότι οι άνθρωποι αντικατέστησαν το ελαιόλαδο για ανθυγιεινές εναλλακτικές λύσεις όπως τα ζωικά λίπη και η μαργαρίνη. Άλλα φυτικά έλαια που περιέχουν ακόρεστα λίπη - καλαμπόκι, καλαμπόκι και σόγια, για παράδειγμα, αλλά όχι φοινικέλαιο ή λάδι καρύδας, τα οποία περιέχουν κορεσμένα λίπη - μπορεί να έχουν το ίδιο ευεργετικό αποτέλεσμα εάν αντικατασταθούν από λιγότερο υγιείς εναλλακτικές λύσεις, είπε.

«Το μυστικό δεν είναι μόνο να προσθέσεις ελαιόλαδο στη διατροφή σου, αλλά και να καταναλώνεις ελαιόλαδο αντί για επιβλαβή λίπη», ανέφερε η ειδικός.