4 τροφές που σου προκαλούν αϋπνία σύμφωνα με τους ειδικούς

Νάνσυ Μητσοστέργιου
4 τροφές που σου προκαλούν αϋπνία σύμφωνα με τους ειδικούς

Να τι πρέπει να αποφεύγεις

Αντιμετωπίζεις δυσκολία στον ύπνο και δεν ξέρεις γιατί; Σίγουρα, όλοι έχουμε στιγμές που το άγχος είναι ο ένοχος και καταλήγουμε όλη τη νύχτα να στριφογυρνάμε στο κρεβάτι και εν τέλει να ξαγρυπνάμε. Αλλά το άγχος μπορεί να μην είναι ο μόνος λόγος που εξακολουθείς να τινάζεσαι τα βράδια και να μην κλείνεις μάτι. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά τα τρόφιμα που τρως μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητά σου να ξεκουράζεσαι κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου και να είσαι ήρεμη το πρωί. Υπάρχουν τροφές, αλλά και διατροφικές ομάδες γενικότερα που σου προκαλούν αϋπνία, και το αναφέρουν αυτό επιστημονικά αποδεδειγμένες έρευνες.

Εμείς τις ψάξαμε, τις βρήκαμε και σου τις έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω για να τις δεις και να τις αποφεύγεις από εδώ και στο εξής.

#1. Τηγανητά φαγητά

Πρόσεξε αυτές τις μικρές «βόμβες» λίπους. Το σύστημά σου θα περάσει αρκετό χρονικό διάστημα να τις επεξεργαστεί και εν τέλει να τις καταστρέψει. Μείνε μακριά από «ένοχες τροφές» με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως οι τηγανητές πατάτες και φτερούγες κοτόπουλου για βραδινό.

#2. Καφές

Αυτός ο κανόνας είναι πολύ απλός: Για να κοιμηθείς καλά, δεν πρέπει να έχεις πιεί καφέ τουλάχιστον έξι ώρες πριν τον ύπνο. Επίσης, προσέξτε την κρυφή καφεΐνη, όπως αυτή που υπάρχει στη σοκολάτα και τη σόδα. Ναι, αυτό το μικρό κομμάτι της μαύρης σοκολάτας που έφαγες για να ικανοποιήσεις τη λαχτάρα σου για γλυκό, θα μπορούσε να είναι η αιτία που θα στριφογυρίζεις το βράδυ

#3. Αλκοόλ

Μπορεί να πιστεύεις ότι ένα ποτήρι κρασί θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, αλλά μπορεί πραγματικά να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου σου. Μπορεί να κοιμηθείς γρηγορότερα απ’ ότι συνήθως, αλλά είναι πιθανό στην πορεία να μην μπορέσεις να κοιμηθείς και να ξαγρυπνήσεις, και να καταλήξεις και με πονοκέφαλο το πρωί. Βεβαιώσου ότι πίνεις αρκετό νερό για να εξισορροπήσεις τις επιδράσεις του αλκοόλ.

#4. Κόκκινο κρέας

Το κρέας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά είναι ένα από τα πιο σκληρά τρόφιμα για να αφομοιώσει το σώμα σου. Εάν τρως κόκκινο κρέας το βράδυ, κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να το μασήσεις σωστά για να διευκολύνεις την πέψη του.