Παθαίνεις ηλίαση; Δες πώς θα το καταλάβεις

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Παθαίνεις ηλίαση; Δες πώς θα το καταλάβεις

Αυτά είναι τα συμπτώματα

Οι μετεωρολόγοι τις τελευταίες ημέρες μας προειδοποιούν πως αυτό το Παρασκευοσάββατο –Κυριακή όχι τόσο- θα υποφέρουμε κάπως με τη ζέστη, αφού η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει ακόμη και τους 42 βαθμούς. Και για να είμαστε ειλικρινείς δεν το πιστεύαμε μέχρι που σήμερα το μεσημέρι με μια βόλτα στο μπαλκόνι, το νιώσαμε για τα καλά. Και όχι δεν μας άρεσε καθόλου. Το θετικό τουλάχιστον ήταν πως με τόση ζέστη που έκανε απλώσαμε τα ρούχα και στέγνωσαν μέσα σε δέκα λεπτά.

Γνωρίζεις βέβαια πως όταν κάνει τόση ζέστη το να βγεις έξω είναι απαγορευτικό αφού την ηλίαση την έχεις στο τσεπάκι σου. Άσε που γενικά δεν κάνει να κάθεσαι στον ήλιο με τόση ζέστη γιατί είναι επιβλαβής για το δέρμα σου. Μπορεί η βιταμίνη D που παίρνεις από τον ήλιο να κάνει καλό στην υγεία και τον οργανισμό σου, όμως από τις 12 έως τις 4 απαγορεύεται η υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Κι ενώ ξέρουμε πως ξέρεις να φροντίζεις το δέρμα και τα μαλλιά σου στον ήλιο, θέλουμε να σιγουρευτούμε πως το ίδιο καλά γνωρίζεις και τα συμπτώματα της ηλίασης. Ή μήπως δεν έχεις καν ιδέα ποια είναι αυτά; Αν σου διαφεύγουν το κείμενο αυτό θα σε διαφωτίσει και γι’ αυτό ακριβώς είμαστε εδώ.

Το NHS υποδεικνύει τα σημάδια της θερμικής εξάντλησης περιλαμβάνουν:

-πονοκέφαλο
-ζάλη και σύγχυση
-απώλεια όρεξης και αίσθημα αδιαθεσίας
-υπερβολική εφίδρωση και ανοιχτόχρωμο δέρμα
-κράμπες στα χέρια, τα πόδια και το στομάχι
-γρήγορη αναπνοή ή παλμό
-θερμοκρασία 38C ή μεγαλύτερη
-υπερβολική δίψα

Τα συμπτώματα της ηλίασης όμως είναι ένα level πάνω από αυτά και είναι τα ακόλουθα:

-αίσθημα αδιαθεσίας μετά από 30 λεπτά ξεκούρασης σε δροσερό μέρος και πίνοντας άφθονο νερό
-δεν ιδρώνει (το άτομο) ακόμα κι αν είναι πολύ ζεστό
-θερμοκρασία 40C ή μεγαλύτερη
-γρήγορη αναπνοή ή δύσπνοια
-αίσθηση σύγχυσης-μπερδέματος
-απώλεια αισθήσεων
-δεν ανταποκρίνεται σε κινήσεις, ομιλίες κλπ.

Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν, πως αν παρατηρήσεις σε κάποιον οτιδήποτε από τα παραπάνω καλό θα ήταν να φωνάξεις ένα ασθενοφόρο. Stay tuned ωστόσο, γιατί σε επόμενο κείμενο θα σου πούμε και πώς να αποφύγεις την ηλίαση.