Τι συμβαίνει στο στήθος σου όταν σταματάς να φοράς σουτιέν;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Τι συμβαίνει στο στήθος σου όταν σταματάς να φοράς σουτιέν;

Πόσες φορές δεν έχεις αναρωτηθεί;

Καθώς η πανδημία του κορονοϊού (COVID-19) συνεχίζεται παγκοσμίως με αβεβαιότητα για το τι θα συνεπάγεται η «νέα κανονικότητα», πολλές από εμάς που κάθε μέρα για πολλές ώρες φοράμε (ή φορούσαμε) σουτιέν για ένα πράγμα είμαστε σίγουρες: το στήθος μας είναι πια ελεύθερο. Ναι, μετά από τόσα χρόνια «κλειδωμένα» στη φυλακή (aka το σουτιέν), το να γυμναζόμαστε σπίτι και να μένουμε μέσα, μας επέτρεψε να «πετάξουμε» τα σουτιέν μας και να απελευθερωθούμε. Από τη στιγμή που μένουμε σπίτι και δεν πάμε κάπου λοιπόν, ποιος ο λόγος να φοράμε σουτιέν;

Αλλά ενώ η ζωή χωρίς σουτιέν είναι άνετη, γεννά την ερώτηση: Η αποφυγή του σουτιέν επηρεάζει με κανέναν τρόπο το σώμα μου; Οι απαντήσεις είναι δύο: ναι και όχι. Για να δούμε όμως τι αναφέρουν οι ειδικοί;

Για να κατανοήσουμε πώς τα σουτιέν επηρεάζουν το στήθος μας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς δημιουργήθηκαν πρώτα. Σύμφωνα με την εταιρεία ένδυσης με έδρα το Άμστερνταμ, Hunkemöller, τα σουτιέν χρονολογούνται από το 2500 π.Χ., όταν οι γυναίκες φορούσαν μια ζώνη τύπου κορσέ που πίεζε τα γυμνά στήθη τους. Το πρώτο μοντέρνο σουτιέν δεν είχε κάνει την εμφάνιση του μέχρι την Παγκόσμια Έκθεση του 1889 όταν η Γαλλίδα εφευρέτης Herminie Cadolle αποφάσισε να κόψει τον κορσέ σε δύο κομμάτια, δίνοντας στο πάνω μέρος τους ιμάντες που γνωρίζουμε σήμερα. Στη συνέχεια, το 1913, η Mary Phelps Jacob ήρθε και τελειοποίησε αυτό που είχε ξεκινήσει η Cadolle, δημιουργώντας τον πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο τύπο σουτιέν που βλέπουμε στην αγορά σήμερα. Αλλά ενώ αυτές οι καινοτομίες με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκαν για να διατηρήσουν τα στήθη στη θέση τους και να δημιουργήσουν μια επιθυμητή σιλουέτα, πουθενά δεν λέει ότι έγιναν για να αποτρέψουν την χαλάρωση. Πιθανώς επειδή σχεδιάστηκαν ως επί το πλείστον με γνώμονα την αισθητική.

Όπως είπε η δρ. Mary Jane Minkin, κλινική καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα σουτιέν αποτρέπουν τη χαλάρωση. Ούτε ισχύει ο μύθος του να φοράς σουτιέν στο κρεβάτι για να κρατάς τα στήθη σταθερά.

Υπάρχει όμως ακόμη μια ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση αν δεν φοράς σουτιέν να προκληθεί αύξηση των μυών του στήθους; Αν και τα στήθη αποτελούνται κυρίως από λιπώδη ιστό, κάτω από το θωρακικό τοίχωμα, υπάρχουν ακόμη σύνδεσμοι και ο θωρακικός μυς. Εξαιτίας αυτού, το μέγεθος του μαστού μπορεί να επηρεαστεί από τους μύες από κάτω.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γάλλος αθλητικός γιατρός καθηγητής Jean-Denis Rouillon διαπίστωσε ότι γυναίκες που δεν φορούσαν το σουτιέν τους, το στήθος τους ανέπτυξε περισσότερο μυϊκό ιστό. Ο λόγος για τον περισσότερο μυϊκό ιστό, ήταν επειδή τα σουτιέν αποδυναμώνουν τους μύες, δίνοντας ουσιαστικά την ευκαιρία στο στήθος να είναι τεμπέλικο. «Το σύστημα ανάρτησης του μαστού εκφυλίζεται», δήλωσε ο Rouillon στο Reuters.