3 λόγοι για να βάλεις τον ανανά στη διατροφή σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου
3 λόγοι για να βάλεις τον ανανά στη διατροφή σου

Τα οφέλη που δεν γνώριζες ότι είχε

Ο ανανάς είναι ένα απίστευτα νόστιμο και υγιεινό τροπικό φρούτο. Προήλθε από τη Νότια Αμερική, όπου οι πρώτοι Ευρωπαίοι εξερευνητές το ονόμασαν από την ομοιότητά του με ένα κουκουνάρι. Αυτό το δημοφιλές φρούτο είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και άλλες χρήσιμες ενώσεις, όπως ένζυμα που μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή και τις ασθένειες. Ο ανανάς και οι ενώσεις του έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η ενίσχυση της πέψης, η ενίσχυση της ανοσίας και η επιτάχυνση της ανάρρωσης από τη χειρουργική επέμβαση.

Ο ανανάς είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμινών Β, φυτικών ινών και μετάλλων όπως το μαγγάνιο. Ανανά μπορείς να βρεις στα σούπερ μάρκετ φρέσκο, κατεψυγμένο και κονσερβοποιημένο, καθιστώντας το φρούτο αυτό μια επιλογή που μπορείς να κάνεις όλο το χρόνο.

#1. Ο ανανάς είναι γεμάτος με θρεπτικά συστατικά

Οι ανανάδες έχουν χαμηλές θερμίδες αλλά έχουν ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό προφίλ θρεπτικών συστατικών. Ένα φλιτζάνι (165 γραμμάρια) κομμάτια ανανά περιέχει τα ακόλουθα:

Θερμίδες: 82.5
Λίπος: 1,7 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
Υδατάνθρακες: 21,6 γραμμάρια
Ίνες: 2,3 γραμμάρια
Βιταμίνη C: 131% του RDI
Μαγγάνιο: 76% του RDI
Βιταμίνη Β6: 9% του RDI
Χαλκός: 9% του RDI
Θιαμίνη: 9% του RDI
Φολικό: 7% του RDI
Κάλιο: 5% του RDI
Μαγνήσιο: 5% του RDI
Νιασίνη: 4% του RDI
Παντοθενικό οξύ: 4% του RDI
Ριβοφλαβίνη: 3% του RDI
Σίδερο: 3% του RDI

Οι ανανάδες περιέχουν επίσης ίχνη βιταμινών Α και Κ, φωσφόρου, ψευδαργύρου και ασβεστίου. Είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε βιταμίνη C και μαγγάνιο, παρέχοντας 131% και 76% των ημερήσιων συστάσεων, αντίστοιχα.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τη διατροφή. Εν τω μεταξύ, το μαγγάνιο είναι ένα φυσικό ορυκτό που βοηθά στην ανάπτυξη, διατηρεί έναν υγιή μεταβολισμό και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

(Έρευνα, έρευνα, έρευνα)

#2. Περιέχει αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες

Όχι μόνο οι ανανάδες είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι επίσης γεμάτοι με υγιή αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που βοηθούν το σώμα σου να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες είναι μια κατάσταση στην οποία υπάρχουν πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα του σώματος και προκαλούν βλάβες που συνδέονται με χρόνια φλεγμονή, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και πολλές επιβλαβείς ασθένειες. Ο ανανάς είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε αντιοξειδωτικά γνωστά ως φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα.

(Έρευνα, έρευνα)

Επιπλέον, πολλά από τα αντιοξειδωτικά στον ανανά είναι δεσμευμένα. Αυτό επιτρέπει στα αντιοξειδωτικά να επιβιώσουν σκληρότερες συνθήκες στο σώμα και να παράγουν μακροχρόνιες επιδράσεις.

#3. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο

Ο καρκίνος είναι μια χρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη. Η εξέλιξή του συνδέεται συνήθως με το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανανάς και οι ενώσεις του μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να ελαχιστοποιήσει το οξειδωτικό στρες και να μειώσει τη φλεγμονή.

Μία από αυτές τις ενώσεις είναι η ομάδα των πεπτικών ενζύμων που ονομάζονται βρομελίνη. Μελέτες με δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν δείξει ότι η βρομελίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Για παράδειγμα, δύο μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έδειξαν ότι η βρομελίνη καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού και διεγείρει τον κυτταρικό θάνατο.

(Έρευνα- έρευνα)

Άλλες μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων δείχνουν ότι η βρομελίνη καταστέλλει τον καρκίνο στο δέρμα, τους χολικούς αγωγούς, το γαστρικό σύστημα και το παχύ έντερο, μεταξύ άλλων περιοχών. Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα διαπίστωσαν ότι η βρομελίνη μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παράγει μόρια που κάνουν τα λευκά αιμοσφαίρια πιο αποτελεσματικά στην καταστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων και στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων.

(Έρευνα)

Ωστόσο, ο ανανάς περιέχει πολύ λιγότερη βρομελίνη από ό, τι τα συμπληρώματα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα που βασίζεται στον άνθρωπο προτού καταλήξουμε σε συμπεράσματα.