Αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία για να κοιμάσαι το βράδυ

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία για να κοιμάσαι το βράδυ

Ούτε ζέστη, ούτε κρύο

Αν είσαι από αυτούς που όταν ξαπλώνουν προτιμούν το δωμάτιο να είναι τόσο δροσερό όσο ένα ιγκλού σε νιώθουμε. Ωστόσο όταν πρόκειται να κοιμηθείς το σώμα πρέπει πρώτα να έχει πιάσει τη σωστή θερμοκρασία προκειμένου να μπει στη διαδικασία του ύπνου.

Η θερμοκρασία του σώματός σου μειώνεται φυσικά για να προετοιμαστεί για ύπνο και πολλοί ειδικοί λένε ότι πρέπει να διατηρήσεις τον θερμοστάτη μεταξύ 15,5 και 19,5 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο, ο Chris Winter, MD, πρόεδρος του Charlottesville Neurology and Sleep Medicine στη Βιρτζίνια, λέει στο Health ότι πιστεύει ότι οι 18,3 βαθμοί είναι ιδανικοί. «Αυτό δεν σημαίνει ότι το 18,5 ή το 19 είναι τρομερό, αλλά ένα ψυχρότερο περιβάλλον συνήθως προσφέρεται για καλύτερη ποιότητα ύπνου», λέει ο Δρ Winter.

Βοηθώντας το σώμα να μειώσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του, γενικά θα κοιμηθείς πιο γρήγορα. Αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι έχουν έναν ευκολότερο ύπνο όταν η θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρά τους είναι κάπου στους 21 βαθμούς. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με τους κιρκαδικούς ρυθμούς του σώματός σου, επίσης γνωστούς ως το βιολογικό σου ρολόι. Οι κιρκαδικοί ρυθμοί είναι βιολογικές διεργασίες που επαναλαμβάνονται κάθε μέρα - όπως η πτώση της θερμοκρασίας του πυρήνα κατά τον ύπνο και στη συνέχεια η αύξηση της θερμοκρασίας που συμβαίνει καθώς ξυπνάς. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζεστά περιβάλλοντα ύπνου μπορούν να επηρεάσουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του κιρκαδικού εμποδίζοντας το σώμα να μειώσει τον εσωτερικό του θερμοστάτη, οδηγώντας σε κακό ύπνο.

Επομένως τώρα ξέρεις ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία που πρέπει να έχεις για να κοιμηθείς άνετα και με ηρεμία.