Κόλλησες κορονοϊό; Πόσο θα κρατήσει αυτό και πότε θα νιώσεις καλύτερα;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Κόλλησες κορονοϊό; Πόσο θα κρατήσει αυτό και πότε θα νιώσεις καλύτερα;

Δες πόσες ημέρες μπορεί να κρατήσει όλο αυτό

Καθώς η επιδημία του κορονοϊού συνεχίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, ίσως αναρωτιέσαι για πόσο καιρό θα είσαι άρρωστη εάν κολλήσεις COVID-19. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αλλά μετά από μήνες επιστημονικής μελέτης και συλλογής δεδομένων, οι ειδικοί έχουν μια αρκετά καλή ιδέα. Παρακάτω θα δεις τα συμπτώματα που θα αντιμετωπίσεις (εάν δεν είσαι ασυμπτωματική), πότε θα γίνουν πιο έντονα και πόσο καιρό θα χρειαστεί μέχρι να ανακάμψεις πλήρως και να βγεις με ασφάλεια από την απομόνωση.

Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα;

Δεν έχουν όλοι όσοι πάσχουν από COVID-19 συμπτώματα - στην πραγματικότητα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι το 80% των λοιμώξεων είναι ήπιες ή ασυμπτωματικές. Ωστόσο, όσοι κάνουν μπορεί να αναπτύξουν πυρετό και ρίγη, βήχα, μυϊκούς ή σωματικούς πόνους, κόπωση, δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς. Άλλα άτομα με COVID-19 ανέφεραν πονοκέφαλο, πονόλαιμο, συμφόρηση ή καταρροή, ναυτία ή έμετο και διάρροια.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 2-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Ναι, αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από τους Αμερικανούς ανοσολόγους, που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, μείωσε το διάστημα αυτό. Ανέλυσαν περισσότερες από 180 περιπτώσεις COVID-19 και διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, χρειάζονται λίγο περισσότερο από πέντε ημέρες για την εμφάνιση συμπτωμάτων COVID-19.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι το 97% των ανθρώπων που πάσχουν από τον ιό θα εμφανίσουν συμπτώματα εντός 11 ημερών από την πρώτη μόλυνση. Οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ασθένειας, από την πρώτη μέρα έως τις τελευταίες ημέρες.

Πόσο καιρό χρειάζεσαι για να αναρρώσεις;

Η περίοδος ανάρρωσης από τον COVID-19 εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ασθένειας. Εάν έχεις μια ήπια περίπτωση, μπορείς να αναμένεις να αναρρώσεις εντός περίπου δύο εβδομάδες. Αλλά για πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν έξι εβδομάδες ή περισσότερο για να αισθανθείς καλύτερα και ίσως χρειαστεί νοσηλεία, κάτι που απευχόμαστε.

Σύμφωνα με το CDC, ηλικιωμένοι ενήλικες και άτομα που έχουν σοβαρές υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις, όπως καρδιακή ή πνευμονική νόσο ή διαβήτη, μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης πιο σοβαρών επιπλοκών από τον COVID-19.