Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείς το κινητό σου σαν ξυπνητήρι;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείς το κινητό σου σαν ξυπνητήρι;

Ώρα να αγοράσεις ένα κανονικό ξυπνητήρι

Χρησιμοποιείς το κινητό σου τηλέφωνο ως ξυπνητήρι κάθε βράδυ; Μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν το μισό (48%) όλων των ατόμων ηλικίας 16 έως 34 ετών χρησιμοποιούν το κινητό ως ξυπνητήρι, όπως και το 26% των ατόμων ηλικίας 35 έως 54 ετών και περίπου το 9% των ενηλίκων ηλικίας 55 ετών και άνω. Και όταν το smartphone σου είναι πάντα προσιτό, είναι πιο πιθανό να υποπέσεις σε ψηφιακό πειρασμό. Επιπλέον η χρήση ηλεκτρονικών τη νύχτα καθιστά πολύ πιο δύσκολη τη διαδικασία του ύπνου.

Το να κρατάς το κινητό σου τόσο κοντά στο πλάι σου ανά πάσα ώρα και τιγμή, μέρα ή νύχτα, μπορεί επίσης να έχει πραγματικούς κινδύνους και για τη σωματική σου υγεία. Τα κινητά τηλέφωνα είναι γνωστό ότι παράγουν συχνότητες ηλεκτρομαγνητικού πεδίου ή EMF, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες δείχνουν ότι το 80% της ακτινοβολίας του κινητού τηλεφώνου μπορεί να διεισδύσει έως και δύο ίντσες στον εγκέφαλό σου όταν το κρατάς στο αυτί σου. Εάν χρησιμοποιείς το ξυπνητήρι του κινητού τηλεφώνου σου, αυτό σημαίνει ότι εκτίθεσαι σε ακτινοβολία και πεδία EMF όλη τη νύχτα.

Γιατί όμως η χρήση του τηλεφώνου σου ως ξυπνητήρι μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία σου;

-Όταν κρατάς το κινητό σου κοντά στο αυτί σου, το 10 με 80% της ραδιενέργειας εισέρχεται έως και 5 εκατοστά στον εγκέφαλό σου.

-Μελέτες έχουν δείξει πως τα κινητά που κρατούνται κοντά στο κεφάλι προκαλούν αλλαγές στα εγκεφαλικά κύματα στο 70% των ανθρώπων.

-Τα κινητά εκπέμπουν δύο είδη EMF, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μικροκυμάτων από την κεραία, αλλά και από το σώμα του τηλεφώνου. Και τα δύο είναι εξίσου επιβλαβή.

-Μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που κοιμούνται με το κινητό τους κοντά έχουν πολύ μικρή ποσότητα REM ύπνου, κάτι που οδηγεί σε μειωμένη μάθηση και μνήμη.