Μπορείς να κολλήσεις Covid-19 αγγίζοντας κάποια επιφάνεια;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Μπορείς να κολλήσεις Covid-19 αγγίζοντας κάποια επιφάνεια;

Τι κίνδυνος υπάρχει;

Το να αγγίζεις μολυσμένα αντικείμενα και στη συνέχεια να μολύνεις τον εαυτό σου με τα μικρόβια δεν είναι συνήθως ο τρόπος που εξαπλώνεται ένας ιός. Αλλά μπορεί να συμβεί. Οι φόβοι για τη σύλληψη κορονοϊού από μολυσμένες επιφάνειες ώθησαν πολλούς από εμάς να περάσουμε τους τελευταίους μήνες σκουπίζοντας τα πράγματα του σούπερ, να αφήνουμε τα πακέτα που λαμβάναμε κλειστά μέχρι να τα απολυμάνουμε και να αγχωνόμαστε αγγίζοντας τα κουμπιά του ανελκυστήρα.

Αλλά ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος του να κολλήσεις Covid-19 από μια μικροβιακή επιφάνεια ή αντικείμενο;

Η ερώτηση ήταν στο μυαλό των ανθρώπων τον τελευταίο καιρό και υπήρξε κάποια σύγχυση αφού τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έκαναν κάποιες τροποποιήσεις στον ιστότοπό τους την περασμένη εβδομάδα. Οι ιστότοποι κοινωνικών μέσων και ορισμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι το πρακτορείο είχε υποβαθμίσει τις προειδοποιήσεις του και ότι η επιφανειακή μετάδοση δεν ήταν πλέον ανησυχητική.

Το C.D.C. στη συνέχεια εξέδωσε ένα δελτίο ειδήσεων για να διευκρινίσει ότι η έμμεση επαφή από μια μολυσμένη επιφάνεια παραμένει ένας πιθανός κίνδυνος για τη μετάδοση του Covid-19.

«Με βάση δεδομένα από εργαστηριακές μελέτες για τον Covid-19 και ό, τι γνωρίζουμε για παρόμοιες αναπνευστικές ασθένειες, είναι πιθανό ένα άτομο να κολλήσει Covid-19 αγγίζοντας μια επιφάνεια ή αντικείμενο που έχει τον ιό πάνω του και μετά αγγίζοντας το στόμα του, μύτη ή πιθανώς τα μάτια του», έγραψε το πρακτορείο. «Αλλά δεν θεωρείται ότι είναι ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του ιού».

Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι μπορείς να κολλήσεις κορονοϊό αν αγγίξεις ένα πόμολο ή μοιραστείς ένα πιάτο;

Η απάντηση, θεωρητικά, είναι ναι, γι 'αυτό πρέπει να πλένεις συχνά τα χέρια σου και να αποφεύγεις να αγγίζεις το πρόσωπό σου. Ορισμένες μελέτες γρίπης, ρινοϊού, κορονοϊού και άλλων μικροβίων έδειξαν ότι οι αναπνευστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορονοϊού, μπορούν να εξαπλωθούν αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες, ιδιαίτερα σε μέρη όπως κέντρα ημερήσιας φροντίδας, γραφεία και νοσοκομεία.