Μάσκα και αναπνοή: Πώς να αντιμετωπίσεις την άσχημη αναπνοή;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Μάσκα και αναπνοή: Πώς να αντιμετωπίσεις την άσχημη αναπνοή;

Δύσκολο να φοράς για πολλές ώρες κάθε μέρα

Γνωρίζουμε ότι οι μάσκες προσώπου είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στον αγώνα για να προστατευτούμε από το COVID-19. Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι για το γεγονός ότι οι μάσκες είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού κατά τις προ-συμπτωματικές και ασυμπτωματικές περιπτώσεις - για τις οποίες ορισμένοι ερευνητές λένε ότι κυμαίνεται μεταξύ 40 και 45 τοις εκατό του συνόλου.

Υπάρχουν όμως και ακούσιες συνέπειες στη χρήση μάσκας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορούμε για παράδειγμα να αναπτύξουμε MADE (aka mask-associated dry eye=ξηροφθαλμία που σχετίζεται με τη μάσκα).Επιδεινώνει επίσης τις προϋπάρχουσες δερματικές παθήσεις που θα μπορούσαμε να είχαμε στο παρελθόν, όπως ακμή ή ροδόχρου ακμή, και σαν να μην είχαμε αρκετά για να ανησυχούμε, οι μάσκες μπορούν επίσης να προκαλέσουν κακή αναπνοή (δυσοσμία στόματος).

Φταίει όμως η μάσκα που προκαλείται άσχημη αναπνοή; Μερικοί οδοντίατροι πιστεύουν πως το να καλύπτεις το πρόσωπό σου προκαλεί την κακή αναπνοή, επειδή οι μάσκες αυξάνουν την ξηροστομία και προκαλούν τη συσσώρευση κακών βακτηρίων. Αυτό έχει οδηγήσει μερικούς οδοντίατρους να ονομάσουν την κακή αναπνοή που σχετίζεται με τη χρήση μάσκας ως "μάσκα στόματος".

«Οι άνθρωποι τείνουν να αναπνέουν από το στόμα τους αντί από τη μύτη τους, φορώντας μάσκα», λέει ο οδοντίατρος με έδρα τη Νέα Υόρκη Marc Sclafani στο New York Post. «Η αναπνοή του στόματος προκαλεί το ξηρό στόμα, το οποίο οδηγεί σε μείωση του σάλιου - και το σάλιο είναι αυτό που καταπολεμά τα βακτήρια και καθαρίζει τα δόντια σου». Ο Sclafani ισχυρίζεται επίσης ότι οι άνθρωποι τείνουν να πίνουν λιγότερο νερό όταν είναι καλυμμένοι, γεγονός που μπορεί να μεγεθύνει το πρόβλημα.

Με μάσκα ή χωρίς μάσκα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί η κακή αναπνοή, και αυτοί περιλαμβάνουν το να έχεις φάει ή να έχεις πιεί κάτι που μυρίζει άσχημα, να τρως πολλά γλυκά (γιατί το πιστεύεις ή όχι τα βακτήρια στο στόμα σου αγαπούν τη ζάχαρη περισσότερο από από ότι εσύ) ή να αναπνέεις από το στόμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία.

Εάν ανησυχείς για τη μάσκα που επηρεάζει τη μυρωδιά της αναπνοής σου ή προκαλεί ασθένεια των ούλων, η συμβουλή είναι να ακολουθείς την ίδια ρουτίνα όπως πάντα – προσπάθησε να σταματήσεις ή τουλάχιστον να μειώσεις το κάπνισμα, να αποφεύγεις τα σνακ, να βουρτσίζεις δύο φορές την ημέρα τα δόντια σου, θυμήσου να κάνεις νήμα και να πίνεις άφθονο νερό. Αυτή είναι γενικά εξαιρετική συμβουλή που ισχύει είτε φοράς μάσκα για σημαντικές χρονικές περιόδους είτε βρίσκεσαι στο σπίτι σου.