Καρκίνος του μαστού: Τον γνωρίζουμε, τον νικάμε!

Καρκίνος του μαστού: Τον γνωρίζουμε, τον νικάμε!

Καρκίνος του μαστού: Η γνώση είναι δύναμη, η πρόγνωση είναι νίκη!

Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται πιο συχνά από οποιονδήποτε άλλο σ΄ εμάς τις γυναίκες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 6.000 Ελληνίδες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο. Είναι επίσης ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος για τις γυναίκες και ο πρώτος για όσες ηλικιακά είναι από 45 έως 60 ετών. Στοιχεία τρομακτικά, που μας θορυβούν κάθε φορά που τα διαβάζουμε.

Ο καρκίνος του μαστού λοιπόν μας αφορά όλες και το σημαντικό είναι ότι σήμερα, έχουμε όλες την ίδια δυνατότητα να τον αντιμετωπίσουμε κατάλληλα: Έγκαιρη διάγνωση και εγρήγορση στην οποία πρέπει να βρισκόμαστε, από την ενηλικίωσή μας κιόλας, θα μας βοηθήσουν σημαντικά σε αυτό. Είναι, άλλωστε, δεδομένο πως όσο νωρίτερα διαγνωστεί ο καρκίνος του μαστού, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να τον νικήσουμε.

Πού οφείλεται ο καρκίνος του μαστού

Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει η ιατρική ποιες γυναίκες πρόκειται να ασθενήσουν με καρκίνο του μαστού, εν τούτοις η μελέτη έχει συγκεκριμενοποιήσει κάποιους παράγοντες κινδύνου, όπως ονομάζονται, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνισή του. Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού είναι:

-το φύλο (γυναίκα)

-η ηλικία

-το οικογενειακό ιστορικό

-η κληρονομικότητα

- η έλλειψη άσκησης

-το υπερβολικό βάρος

-το κάπνισμα,

-η υπερβολική χρήση αλκοόλ.

Ειδικά όσον αφορά στο οικογενειακό ιστορικό, οι γιατροί επισημαίνουν την περίπτωση να εμφανίσει καρκίνο του μαστού η μητέρα ή η αδελφή, ενώ στον κληρονομικό καρκίνο του μαστού, είναι τα γονίδια BRCA 1 και 2, που ευθύνονται για την εμφάνισή του – είναι η περίπτωση της Αντζελίνας Τζολί, η οποία είχε υποβληθεί σε προληπτική μαστεκτομή εξαιτίας τους, πριν λίγα χρόνια. Μπορεί ο συγκεκριμένος καρκίνος να είναι σπάνιος, όμως σε γυναίκες που κρίνεται ότι έχουν υψηλή κληρονομικότητα, συνιστάται ο σχετικός γονιδιακός έλεγχος, ως μια μέθοδος έγκαιρης πρόγνωσης.

karkinos tou mastou 1

Πώς θα τον αντιληφθούμε

Δυστυχώς, δεν θα τον αντιληφθούμε, παρά όταν θα είναι – κατά πάσα πιθανότητα – αργά. Αν το στήθος μας εμφανίσει μόρφωμα ή άλλη διαφοροποίηση στο δέρμα ή τη θηλή, τότε ο καρκίνος έχει προχωρήσει, ενώ αν γίνεται θερμό ή κοκκινίζει ή πονάει, τότε η κατάσταση είναι ακόμα πιο σοβαρή.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο; Θα προλάβουμε τον καρκίνο του μαστού, μέσω των προληπτικών εξετάσεων που κάνουμε τακτικά όλες οι γυναίκες, νεότερες ή μεγαλύτερες: Ψηλάφηση, κλινική εξέταση από τον γιατρό μας και αργότερα μαστογραφία. Ακολουθώντας αυτές τις πολύ σημαντικές, ανώδυνες εξετάσεις τακτικά και όσο συχνά το απαιτεί η ηλικία μας και η προδιάθεσή μας, τότε κάνουμε αυτό που πρέπει και είμαστε βέβαιες πως εάν εμφανιστεί ο καρκίνος του μαστού, θα τον προλάβουμε πριν προλάβει να μας βλάψει σοβαρά – θα τον προλάβουμε και θα τον νικήσουμε!

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως παρ’ ότι καταγράφονται ολοένα και περισσότερες ασθενείς με καρκίνο του μαστού παγκοσμίως, εν τούτοις τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί σημαντική η θνητότητά του, ακριβώς διότι οι γυναίκες έμαθαν να προστατεύονται, να εξετάζονται εγκαίρως και να τον προλαβαίνουν, να τον νικούν.

Πώς αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο του μαστού

Πρέπει να γνωρίζουμε πως σήμερα, με την πρόοδο της επιστήμης, η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού έχει εξαιρετικές πιθανότητες επιτυχίας. Φυσικά, κάθε περίπτωση εξετάζεται συγκεκριμένα και ο γιατρός κάθε φορά προτείνει τον ενδεδειγμένο τρόπο θεραπείας. Σε γενικές γραμμές, απαιτείται η αφαίρεση του όγκου χειρουργικά και κατόπιν η αντιμετώπισή του με χημειοθεραπεία. Η μαστεκτομή δεν είναι απαραίτητη εξ΄ ορισμού, όμως θεωρείται αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης και πλέον συνοδεύεται από ανάπλαση, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

Είναι σημαντικό, επίσης, να γνωρίζουμε όλες οι γυναίκες πως όταν εντοπίζουμε τον καρκίνο του μαστού αμέσως μόλις εμφανιστεί – κάτι που πετυχαίνουμε μόνο με τακτική προληπτική εξέταση – τότε οι πιθανότητες αντιμετώπισής τους είναι στο 100% και μειώνονται σταδιακά όσο αυτός προχωράει. Ενημερωνόμαστε εγκαίρως, εξεταζόμαστε εγκαίρως, κάνουμε τη γνώση μας δύναμη και με όπλο μας την πρόγνωση, βγαίνουμε νικήτριες σε κάθε μάχη!