Self Exam: Όταν δέκα λεπτά αρκούν για να σου σώσουν τη ζωή!

Self Exam: Όταν δέκα λεπτά αρκούν για να σου σώσουν τη ζωή!

Η περίπτωση της Α. ήταν το δεύτερο «καμπανάκι» που χτύπησε μέσα σε ένα μόλις εξάμηνο, για να μου υπενθυμίσει πως πρέπει να κλείσω άμεσα ραντεβού με τον γυναικολόγο μου. Όπως με ενημέρωσε μία κοινή μας γνωστή και καλή της φίλη, η Α. παρατήρησε έναν λεκέ στο σουτιέν της από ένα παράξενο υγρό που έσταζε από τη θηλή της, ενόσω άλλαζε ρούχα στα δοκιμαστήρια ενός καταστήματος. Λίγες εβδομάδες μετά, χρειάστηκε να ξεκινήσει θεραπεία και να αφαιρέσει τον δεξί της μαστό.

Μόλις πληροφορήθηκα την κατάστασή της, η αμέσως επόμενη κίνηση ήταν να αναζητήσω το τηλέφωνο του γυναικολόγου στον κατάλογο των επαφών μου. Παρότι δώσαμε ραντεβού δύο μέρες αργότερα, το άγχος που με είχε κυριεύσει δεν με άφηνε να ηρεμίσω. Αυτό βέβαια οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην άγνοια που είχα μέχρι τότε, αφού οι γνώσεις μου σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, ήταν αδικαιολόγητα ανεπαρκείς. Σε μία προσπάθεια να μάθω περισσότερα, έπεσα πάνω σε ένα τετράλεπτο βίντεο, το οποίο εξηγούσε βήμα βήμα πώς μπορώ να πραγματοποιήσω μία ολοκληρωμένη αυτοεξέταση μαστού.

Χρειάστηκαν μερικά λεπτά μέχρι να βρω το θάρρος, αλλά αφού πήρα μια βαθιά ανάσα, πάτησα «play» και άρχισα να ακολουθώ τις παρακάτω οδηγίες.

SELF EXAM BREAST

Οπτική εξέταση μπροστά από τον καθρέφτη

Σύμφωνα με την εκφωνήτρια του βίντεο, η οπτική εξέταση μπροστά από καθρέφτη είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος ελέγχου. Για να την πραγματοποιήσεις, θα σταθείς όρθια μπροστά από τον καθρέφτη, έχοντας αρχικά τα χέρια σου παράλληλα με το σώμα και παρατηρώντας προσεκτικά τον κάθε μαστό, για να δεις έαν υπάρχει κάποια παράξενη μεταβολή στο περίγραμμα, το μέγεθος ή το χρώμα του. Έπειτα, θα επαναλάβεις την ίδια διαδικασία δύο ακόμη φορες, τη μία βάζοντας τα χέρια σου στη μέση και στη συνέχεια, σηκώνοντάς τα στο ύψος του κεφαλιού, όπως όταν κάνεις push ups. Έαν η επιδερμίδα σου παρουσιάζει διόγκωση ή βαθούλωμα, εάν η θήλη στρέφεται προς τα μέσα ή υπάρχει κάποιο εξάνθημα ή εμφανή ερυθρότητα γύρω από αυτή, καλό θα ήταν να έρθεις σε επικοινωνία με τον γυναικολόγο που σε παρακολουθεί.

Ξαπλωτή εξέταση με τη μέθοδο της ψηλάφισης

Αφού ολοκληρώσεις το πρώτο βήμα, στο δεύτερο θα χρειαστεί να ξαπλώσεις ανάσκελα στο κρεβάτι σου, τοποθετώντας μία διπλωμένη πετσέτα κάτω από την πλάτη, για να σηκωθεί ελαφρώς ο κορμός. Ενόσω εξετάζεις τον κάθε μαστό, θα τοποθετήσεις το χέρι της ίδια πλευράς κάτω από το κεφάλι σου και με το αντίθετο χέρι θα πραγματοποιήσεις την εξέταση. Πιέζοντας ελαφρά με τις άκρες των δαχτύλων σου και κάνοντας κυκλικές κινήσεις, θα εντοπίσεις τον ιστό του μαστού. Για να είσαι σίγουρη πως έχεις ελέγξει κάθε σπιθαμή, οι κινήσεις σου θα έχουν τη φορά των δεικτών ενός ρολογιού και θα κατευθύνονται από το κέντρο της θηλής προς τις άκρες του στήθους, ασκώντας περισσότερη πίεση στα σημεία που χρειάζεται, μέχρι να νιώσεις τον θώρακά σου. Όταν ολοκληρώσεις τη διαδικασία και στις δύο πλευρές, θα φέρεις τα χέρια σου δίπλα από το σώμα και θα ψηλαφίσεις με κυκλικές κινήσεις την περιοχή ανάμεσα στο στήθος και τη μασχάλη για τυχόν εξογκώματα, καθώς και την περιοχή του στέρνου που ξεκινάει το στήθος.

Extra tip: Να ξέρεις πως η ίδια ακριβώς μέθοδος μπορεί να πραγματοποιηθεί και ενώ είσαι καθιστή. Προσωπικά, προτείνω την οριζόντια στάση γιατί είναι πολύ πιο άνετη και βρίσκεσαι καλύτερη επαφή με το σώμα σου.

SELF EXAM BREAST 2

Ολοκληρώνοντας την παραπάνω διαδικασία, ομολογώ πως ήμουν ένα «τσακ» πιο ήρεμη και ανακουφισμένη, περιμένοντας βέβαια εξίσου ανυπόμονα με πριν, τη συνάντησή μου με τον γυναικολόγο. Έκτοτε, δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας που να μην αφιερώσω δέκα λεπτά στη διαδικασία της αυτοεξέτασης, αφού ξέρω πως είναι πρόληψη της υγείας μου, είναι το σημαντικότερο δώρο που μπορώ να κάνω στον εαυτό μου!