Ο καρκίνος του μαστού σε αφορά, ακόμη και αν δεν έχεις «κλείσει» τα 30

Ο καρκίνος του μαστού σε αφορά, ακόμη και αν δεν έχεις «κλείσει» τα 30

Η σημασία του να φροντίζεις από τώρα για την υγεία σου

Η πρώτη φορά που συνειδητοποίησα πως ο καρκίνος του μαστού δεν κάνει διακρίσεις σε ό,τι αφορά στην ηλικία ήταν το περασμένο καλοκαίρι. Η επιστροφή από το νησί με έβρισκε στο κατάστρωμα του πλοίου να κοιτάω τα στιγμιότυπα των διακοπών στο κινητό μου και να παραπονιέμαι στις φίλες μου για το πόσο πολύ θα ήθελα μία ακόμη εβδομάδα διακοπών. Τότε ήταν που είδα την Κωνσταντίνα. Είχαμε να βρεθούμε πάνω από δύο χρόνια όμως, κάθε φορά που τα λέγαμε από κοντά, νιώθαμε σαν να μην είχε περάσει μέρα από τότε που κρυφογελούσαμε στα φοιτητικά έδρανα.

Τα μαλλιά της ήταν κοντά, είχε χάσει κάποια κιλά, αλλά το τεράστιο και υπεραισιόδοξο χαμόγελό της παρέμενε ίδιο. Χωρίς κανέναν απολύτως δισταγμό και προτού καν τη ρωτήσω αν είναι καλά και πώς πήρε την απόφαση να κόψει τα μακριά μαλλιά της, μου το είπε: Στα 27 της χρόνια εμφάνισε καρκίνο του μαστού, αλλά το πάλεψε, ήταν καλά και προσπαθούσε να απολαμβάνει κάθε στιγμή της ζωής της.

«Να φροντίζεις τον εαυτό σου», αυτή ήταν η συμβουλή που μου έδωσε λίγο προτού επιστρέψει στην παρέα της και αλήθεια, αυτή η συμβουλή έμελλε να γίνει τρόπος ζωής για εμένα. Βλέπεις, μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ο καρκίνος του μαστού ήταν ένα ζήτημα που αφορούσε και εμένα. Διότι από τη στιγμή που μία νέα γυναίκα 27 ετών χωρίς ιστορικό μπορούσε να διαγνωστεί με την ασθένεια, τίποτε δεν μπορούσε να μου εγγυηθεί ότι κάποια στιγμή στη ζωή μου θα την αντιμετώπιζα κι εγώ.

Αρκεί να αναφέρω ότι υπολογίζεται πως μία στις οκτώ γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της καθώς και ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 2 εκατομμύρια γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού σε ετήσια βάση, για να αναλογιστείς πόσο -μα πόσο- σημαντικό είναι να φροντίζεις τον εαυτό σου. Διότι το «κλειδί» για να αισθάνεσαι περισσότερο προστατευμένη ενάντια στον καρκίνο του μαστού δεν είναι το να ζεις με τον φόβο, αλλά να σε φροντίζεις καλύτερα.

Η αλήθεια είναι πως για την καθεμία από εμάς, η έννοια της φροντίδας λαμβάνει διαφορετικές διαστάσεις. Στη δική μου περίπτωση, λοιπόν, σήμαινε πως είχε έρθει η ώρα να κάνω ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μου, αλλαγές που δεν σχετίζονταν απαραιτήτως με τη συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά με την υιοθέτηση μιας περισσότερο ωφέλιμης καθημερινότητας. Άλλωστε, το να συνέχιζα να καπνίζω, να αγχώνομαι με το παραμικρό, να μην τρέφομαι υγιεινά ή να μην γυμνάζομαι, δεν θα με ωφελούσαν πουθενά.

karkinos tou mastou prin ta 30 mesa

Με τον Οκτώβριο να αποτελεί τον μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού και την 25η Οκτωβρίου να έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, λοιπόν, αξίζει να αναλογιστείς και εσύ αν κάποιες από τις καθημερινές σου συνήθειες, όχι μόνο δεν σε ωφελούν, αλλά φέρονται να έχουν και αρνητικές επιδράσεις στη γενικότερη υγεία σου. Αφού προσπαθήσεις να πεις «αντίο» σε αυτές τις συνήθειες, καλό είναι να δοκιμάσεις να υιοθετήσεις έναν νέο, περισσότερο ωφέλιμο για την υγεία σου τρόπο ζωής, δηλαδή μία πιο wellness καθημερινότητα που βασίζεται σε μία ισορροπημένη διατροφή και η οποία περιλαμβάνει σωματική άσκηση, λιγότερο αλκοόλ, λιγότερο τσιγάρο, λιγότερο στρες και περισσότερες προληπτικές εξετάσεις.

Γιατί στα γράφω όλα αυτά; Διότι σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, ο τρόπος ζωής μας μπορεί να επηρεάσει -έως έναν βαθμό- τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Φυσικά, το οικογενειακό ιστορικό και τα γονίδια, διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και σε αυτή την περίπτωση. Ωστόσο, παράγοντες όπως η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και μεταξύ άλλων, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή, περιλαμβάνονται στη λίστα με τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Γιατί, λοιπόν, να μην προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας σήμερα κιόλας; Γιατί να μην μας φροντίσουμε καλύτερα; Ας αξιοποιήσουμε αυτόν τον μήνα για να ενημερωθούμε καλύτερα για τον καρκίνο του μαστού και ας κάνουμε την πρόληψη τρόπο ζωής. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε να κάνουμε την ευεξία «σύμμαχό» μας.