Καρκίνος του μαστού: Οι συνήθειες που περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

Καρκίνος του μαστού: Οι συνήθειες  που περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

Καρκίνος του μαστού. Αποτελεί μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στις γυναίκες και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επηρεάζει τις ζωές 2,1 εκατομμυρίων γυναικών σε παγκόσμια βάση, κάθε χρόνο.

Αλήθεια λοιπόν, γιατί ενώ έχουμε στη διάθεσή μας στοιχεία που μας δείχνουν ότι ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μία σύγχρονη μάστιγα, δεν λαμβάνουμε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα;

Σίγουρα το οικογενειακό ιστορικό και τα γονίδια αποτελούν παραμέτρους που σχετίζονται σημαντικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, έχουν δείξει πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δεν συνδέονται με την κληρονομική προδιάθεση και οι οποίοι δύνανται να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Οι παράγοντες αυτοί σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας και σε σημαντικό βαθμό, με τη διατροφή μας. Ακόμη λοιπόν και αν το να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής δεν μπορεί να αποκλείσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ενδεχομένως μπορεί να περιορίσει τις πιθανότητες. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σημαντικό να εστιάσουμε σήμερα κιόλας στις αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να υιοθετήσουμε έναν περισσότερο ωφέλιμο για την υγεία μας τρόπο ζωής.

Ιδού κάποιοι από τους παράγοντες που φέρονται να συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και σημαντικές συμβουλές που αφορούν στον τρόπο ζωής μας και οι οποίες μπορούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να μας βοηθήσουν να δράσουμε προληπτικά ενάντια στη νόσο. Άλλωστε, η πρόληψη είναι τρόπος ζωής.

Η σημασία του περιορισμού του αλκοόλ: Ο περιορισμός του αλκοόλ συνδέεται σημαντικά με την υιοθέτηση ενός καλύτερου τρόπου ζωής και φυσικά, με την καλύτερη υγεία. Σε ό,τι αφορά στον καρκίνο του μαστού συγκεκριμένα, λοιπόν, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα οινοπνευματώδη ποτά αυξάνουν τη συγκέντρωση των οιστρογόνων στο αίμα, τα οποία σε μέτριο βαθμό φέρονται να σχετίζονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνο του μαστού. Να σημειώσουμε απλώς ότι σύμφωνα με το Cancer Research UK, η μείωση του αλκοόλ είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 5-11% των περιστατικών της νόσου.

Αντιμετωπίζοντας την παχυσαρκία: Ένας ακόμη παράγοντας που φέρεται να αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι η παχυσαρκία. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έρευνες, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση και αυτό διότι σχετίζεται με την αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων στο αίμα.

Λέγοντας «ναι» στην άσκηση: Σύμφωνα με έρευνες, η τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, φέρεται πως μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 20%. Αυτός είναι ο λόγος που η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά να κάνουμε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά υψηλής έντασης άσκηση σε εβδομαδιαία βάση. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η σωματική άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του βάρους μας. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να φορέσουμε ξανά τα αθλητικά μας.

Ο ρόλος της διατροφής: Από τη λίστα με τους παράγοντες που φέρονται να συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το θέμα της διατροφής. Πράγματι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί τελευταία χρόνια, η διατροφή διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά στη πρόληψη του καρκίνου και δη, του καρκίνου του μαστού. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας του Λος Άντζελες, η κατανάλωση τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά φέρεται να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο του μαστού κατά 21%. Κατά την ίδια έρευνα, μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, ενδεχομένως μπορεί να μας προστατεύσει καλυτέρα από τον καρκίνο. Ενδιαφέρον έχουν όμως και τα συμπεράσματα μιας νέας ανασκόπησης 20 διαφορετικών μελετών για τη διατροφή και τον καρκίνο του μαστού, που πραγματοποιήθηκε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Τι αναφέρουν; Ότι οι φυτικές ίνες που λαμβάνουν οι γυναίκες από τα φρούτα, τα όσπρια, τους σπόρους και τα λαχανικά, φέρονται να μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

diatrofi karkinos tou mastou

Με τον Οκτώβριο να αποτελεί, λοιπόν, τον μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, ας προσπαθήσουμε να ενημερωθούμε καλύτερα για τη νόσο, ας κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις και κυρίως, ας φροντίσουμε να πραγματοποιήσουμε σήμερα κιόλας τα πρώτα βήματα για έναν πιο ωφέλιμο για την υγεία μας τρόπο ζωής. Διότι μπορεί το οικογενειακό ιστορικό να θεωρείται βασικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, ωστόσο, υπάρχουν πολλοί ακόμη παράγοντες που σχετίζονται με τη νόσο και για κάποιους από αυτούς, έχουμε τη δυνατότητα να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να τους αντιμετωπίσουμε εγκαίρως. Η πρόληψη είναι και σε αυτή την περίπτωση το «κλειδί».