Τελικά η ασπίδα προσώπου προστατεύει από τον covid-19;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Τελικά η ασπίδα προσώπου προστατεύει από τον covid-19;

Ώρα να μάθεις

Όταν βγήκαμε από την καραντίνα ένα πράγμα το οποίο έγινε υποχρεωτικό, εκτός από τις αποστάσεις, ήταν η χρήση μάσκας, σε όλους τους κλειστούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς , σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις. Σίγουρα κανείς δεν μπορούσε να συνηθίσει την αλλαγή αυτή από τη μια στιγμή στην άλλη, με μάσκες διαφόρων ειδών να κάνουν την εμφάνισή τους. Μία από αυτές ήταν και η μάσκα ασπίδα.

Τη μάσκα αυτή χρησιμοποιούσαν αρκετά άτομα στα καταστήματα εστίασης, μέχρι που το υπουργείο υγείας έπειτα από εγκύκλιο ανέφερε πως η μάσκα αυτή δεν προστατεύει και κάπως έτσι διέκοψαν τη χρήση της. Τι ισχύει όμως τελικά για τη μάσκα ασπίδα;

Η χρήση πλαστικών μασκών χωρίς μάσκα προσώπου που να σε καλύπτει από κάτω είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική στο να σταματήσει την εξάπλωση του COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ο Riken, ένα κυβερνητικό ερευνητικό κέντρο στο Kobe της Ιαπωνίας, πραγματοποίησε τη μελέτη χρησιμοποιώντας το Fugaku, τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο, σύμφωνα με τους New York Times και τον Guardian.

Τα αποτελέσματα της μελέτης απέδειξαν ότι σχεδόν το 100 τοις εκατό των αερομεταφερόμενων σταγονιδίων μεγέθους μικρότερου των 5 μικρομέτρων διέφυγαν από τις πλαστικές ασπίδες. Επιπλέον, περίπου τα μισά από τα μεγαλύτερα σταγονίδια των 50 μικρομέτρων βρέθηκαν στον αέρα, ανέφερε ο Guardian. Ο Makoto Tsubokura, αρχηγός της ομάδας στο Riken, συνέστησε ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιούνται κανονικές μάσκες αντί για πλαστικές ασπίδες προσώπου για προστασία από τον ιό.

«Κρίνοντας από τα αποτελέσματα της προσομοίωσης, δυστυχώς η αποτελεσματικότητα των προστατευτικών προσώπου στην αποτροπή της εξάπλωσης των σταγονιδίων από το στόμα ενός μολυσμένου ατόμου είναι περιορισμένη σε σύγκριση με τις μάσκες», είπε στο Guardian.