Πώς η διατροφή ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Πώς η διατροφή ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Θωρακίσου απέναντι σε λοιμώξεις και ιώσεις

Η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να μαστίζει πολλές χώρες ανά τον κόσμο ανάμεσα σε αυτές και την Ελλάδα, με την Αττική να έχει καθημερινά πάνω από 100 κρούσματα σύμφωνα με τους ειδικούς. Κι ενώ όλοι μας είτε μένουμε στην πρωτεύουσα, είτε στην επαρχία, είτε σε νησί αγχωνόμαστε για το τι θα γίνει με τον ιό, ερωτήματα αρκετά μας «βασανίζουν», όπως για παράδειγμα πως μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας τόσο απέναντι στις ιώσεις που φέρνει ο χειμώνας και το φθινόπωρο, όσο και απέναντι στον κορονοϊό.

Η διατροφή είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι αυτής της θωράκισης, η οποία όμως χρειάζεται και δύο ακόμη πράγματα για να είναι αποτελεσματική. Σωστό ύπνο (τουλάχιστον 6-8 ώρες την ημέρα) και εννοείται φυσική δραστηριότητα, προκειμένου να είσαι ακόμη περισσότερο υγιής. Βιταμίνη C, βιταμίνη D, ψευδάργυρος είναι μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται να λαμβάνει το ανοσοποιητικό σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να θωρακίζεται απέναντι σε ασθένειες.

Η Βιταμίνη D για παράδειγμα έπειτα από μελέτες που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί πως μειώνει τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων και κυρίως μειώνει την πιθανότητα βαριάς νόσησης. Τη βιταμίνη D μπορείς να τη βρεις στις σαρδέλα, στο μπρόκολο, στο μουρουνέλαιο, στον ήλιο κ.α. Δεν μπορούμε να σου πούμε να διαλέξεις μία από τις δύο βιταμίνες, γιατί και οι δύο βοηθούν εξίσου στη θωράκιση του ανοσοποιητικού σου συστήματος. Η ισορροπημένη διατροφή είναι η λέξη κλειδί, και ο κόσμος θα πρέπει να θυμάται ότι χρειάζεται ποικιλία στη διατροφή του και στα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνει. Δεν είναι αναγκαίο να διαλέξει είτε τη μία βιταμίνη, είτε την άλλη, αλλά να ακολουθήσει μια ισορροπημένη διατροφή που θα του τα προσφέρει όλα.

Το σημαντικό είναι να μην ξεπερνάει κανείς τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμινών και μετάλλων, προκειμένου να κάνει μια υγιεινή διατροφή.

Δες στο βίντεο παρακάτω όλα όσα είπε ο διατροφολόγος Ευμένης Καραφυλλίδης, για το πως η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σε προφυλάξει.DPG Network