Πρέπει να φοράς φακούς επαφής στη διάρκεια της πανδημίας;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Πρέπει να φοράς φακούς επαφής στη διάρκεια της πανδημίας;

Οι οφθαλμίατροι απαντούν

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO) αποκάλυψε πρόσφατα ότι η επιπεφυκίτιδα - γνωστή και ως «ροζ μάτι», ερεθισμός του ματιού που μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, πρήξιμο και εκκρίσεις - μπορεί να είναι ένα σπάνιο, πρώιμο σύμπτωμα του COVID-19. Τώρα, η AAO εκδίδει μια σειρά από συμβουλές για την ασφάλεια των ματιών από τον κορονοϊό - και περιλαμβάνει επίσης την εξαίρεση της χρήση φακών επαφής προς το παρόν.

Σε μια πρόσφατη δήλωση, ο οφθαλμίατρος Sonal Tuli, MD, εκπρόσωπος της AAO, συμβούλεψε ότι όσοι φορούν φακούς επαφής πρέπει να συνηθίσουν να φορούν τα γυαλιά τους για λίγο. «Σκεφτείτε να φοράτε γυαλιά πιο συχνά, ειδικά αν έχετε την τάση να αγγίζετε τα μάτια σας πολύ όταν φοράτε φακούς», δήλωσε ο Dr. Tuli. «Η αντικατάσταση των φακών με τα γυαλιά μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό και να σε αναγκάσει να σταματήσεις πριν αγγίξεις το πρόσωπό σου».

Η Αμερικανική Ακαδημία επισημαίνει επίσης ένα άλλο πλεονέκτημα του να φοράς γυαλιά αντί για φακούς επαφής κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού: Μπορεί να προσθέσουν ένα στρώμα προστασίας. «Οι διορθωτικοί φακοί ή τα γυαλιά ηλίου μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια σου από μολυσμένα αναπνευστικά σταγονίδια», δήλωσε ο ειδικός αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι 100% προστατευτικό. «Ο ιός μπορεί ακόμα να φτάσει τα μάτια σου από τις εκτεθειμένες πλευρές, από πάνω ή από την κάτω πλευρά των γυαλιών σου».

Επομένως τι θα έλεγες για λίγο καιρό να μην χρησιμοποιείς τόσο συχνά τους φακούς σου; Να μειώσεις δηλαδή για λίγο τις ώρες. Ξέρουμε πόσο βολικοί είναι και πως σε γενικότερα πλαίσια δεν μπορείς να τους αποχωριστείς (και έχεις τόσο δίκιο).