5 τρόποι για να προστατευτείς και να μην αρρωστήσεις φέτος

Νάνσυ Μητσοστέργιου
5 τρόποι για να προστατευτείς και να μην αρρωστήσεις φέτος

Ακολούθησε τα tips για να είσαι σίγουρη

Τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να αποφύγεις να αρρωστήσεις τα γνωρίζεις: Πλένεις συχνά τα χέρια σου (και για 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά), διατηρείς την απαραίτητη απόσταση από οποιονδήποτε βήχει ή φτερνίζεται, και ίσως καλύτερα να επιλέξεις τον χαιρετισμό με αγκώνα από τη χειραψία κατά τη διάρκεια του κρύου και της εποχή της γρίπης (ιδιαίτερα αν στην περιοχή σου ο COVID-19 είναι διαδεδομένος με πολλά κρούσματα).

Αλλά η δουλειά σου να προστατεύσεις τον εαυτό σου από ξένους εισβολείς (γνωστούς και ως ιούς και βακτήρια) υπερβαίνει κατά πολύ τις αμυντικές στρατηγικές - πρέπει επίσης να είσαι υπεύθυνη για την υγεία του σώματός σου.

Παρακάτω θα δεις 5 διαφορετικούς τρόπους από ειδικούς, τους οποίους μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αποφύγεις να αρρωστήσεις αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα.

#1. Φόρα μάσκα
Το έχεις ακούσει τους τελευταίους μήνες αρκετά ως απάντηση στον COVID-19, αλλά η χρήση μάσκας δημόσια - ειδικά φέτος - δεν είναι κακή ιδέα, ακόμη και για την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνουν σχεδόν σε όλα τα υγιή παιδιά και ενήλικες να φορούν μάσκα, εκτός από παιδιά κάτω των 2 ετών ή όποιον έχει πρόβλημα αναπνοής, χάνει τις αισθήσεις του συχνά ή του είναι αδύνατο να αφαιρέσει τη μάσκα χωρίς βοήθεια για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Αυτές είναι επίσημες συστάσεις για να σταματήσει η εξάπλωση του COVID-19, αλλά επειδή ο κορονοϊός και η γρίπη εξαπλώνονται με πολύ παρόμοιους τρόπους (μέσω μολυσμένων αναπνευστικών σταγονιδίων), οι μάσκες μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες όταν προστατεύεις τον εαυτό σου από την εποχιακή γρίπη.

#2. Πλύνε τα χέρια σου
Κάθε φορά που κάνεις χειραψία με κάποιον, πλύνε τα χέρια σου. Και δεν εννοούμε ένα γρήγορο ξέβγαλμα - για μεγαλύτερη και περισσότερη ασφάλεια, πρέπει πραγματικά να πλύνεις και να ξεπλύνεις καλά τα χέρια σου. Οι οδηγίες του CDC δηλώνουν ότι πρέπει πρώτα να βρέξεις τα χέρια σου με τρεχούμενο νερό και αφού κλείσεις τη βρύση να βάλεις το κρεμοσάπουνο. Τρίψε τα χέρια σου για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ξέπλυνε καλά και, στη συνέχεια χρησιμοποίησε αρκετό χαρτί για να σκουπίσεις. Με το ίδιο χαρτί κλείσε και τη βρύση εάν είσαι σε δημόσιο χώρο.

#3. Μην αγγίζεις το πρόσωπό σου
Η μύτη και τα μάτια σου είναι τα πιο συνηθισμένα μέρη για την είσοδο των μικροβίων στο σώμα σου, οπότε είναι καλύτερο να αποφεύγεις να αγγίξεις το πρόσωπό σου (αυτό ισχύει και για το δάγκωμα των νυχιών σου, όπου μπορούν να ζουν τα μικρόβια) τουλάχιστον μέχρι να πλύνεις τα χέρια σου.

#4. Κοιμήσου καλά
Αν κοιμάσαι εγκαίρως σε κανονική βάση δεν είναι αρκετά δύσκολο, χρειάζεσαι απλά περισσότερο ύπνο όταν δεν νιώθεις καλά. Όταν είσαι κουρασμένη, το σώμα σου δεν παλεύει τόσο σκληρά, οπότε οι ειδικοί προτείνουν να κοιμάσαι 8-10 ώρες τη νύχτα για να διατηρήσεις το σύστημά σου σε κορυφαία κατάσταση κατά των μικροβίων.

#5. Φάε φρούτα και λαχανικά
Είναι πάντα διασκεδαστικό να τρως υγιεινά τις περισσότερες φορές; Όχι ιδιαίτερα, αλλά η κατανάλωση άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού σου συστήματος, λέει ο Jeff Robertson, MD, επικεφαλής ιατρός της ασφαλιστικής εταιρείας Regence.

Λάβε υπόψη ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μια υγιεινή διατροφή είναι σαν μια θωρακισμένη ασπίδα ενάντια σε ιούς και βακτήρια, αλλά μπορεί να δώσει στο σώμα σου μια ακόμη καλύτερη πιθανότητα να καταπολεμήσεις τυχόν ασθένειες που μπορεί να κολλήσεις.