Πώς θα ξεχωρίσεις τη γρίπη από τον κορονοϊό;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Πώς θα ξεχωρίσεις τη γρίπη από τον κορονοϊό;

Πότε έχεις γρίπη και πότε κορονοϊό;

Ο κορονοϊός βρίσκεται στη ζωή μας τους τελευταίους 8 μήνες και καθώς φαίνεται θα μας κάνει δυσάρεστη παρέα για αρκετό καιρό ακόμη. Τώρα μάλιστα που μπαίνουμε και στην καθιερωμένη εποχή της γρίπης τα πράγματα θα είναι για όλους κάπως πιο δύσκολα. Πώς θα ξεχωρίσεις επομένως την εποχιακή γρίπη από τον Covid-19;

Η κλινική συμπτωματολογία μοιάζει και στους δυο ιούς. Το κύριο σύστημα που επηρεάζεται είναι το αναπνευστικό, με κλινική εικόνα και σημεία από την πολύ ήπια μορφή έως και την πολύ σοβαρή ή ακόμα και το θάνατο. Τα συμπτώματα της γρίπης είναι αιφνίδια και περιλαμβάνουν πολύ υψηλό πυρετό που διαρκεί μέχρι 5-7 24ωρα, ρίγη, αδιαθεσία, έντονη καταβολή, μυαλγίες, κεφαλαλγία, ρινική συμφόρηση και ενδεχομένως συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα.

Μπορεί να υπάρχει επίσης έντονος ξηρός βήχας και πονόλαιμος. Στους ηλικιωμένους τα συμπτώματα μπορεί να είναι μόνο ατονία και σύγχυση, συχνά χωρίς πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό. Η μετάδοσή τους γίνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων και άρα τα μέτρα ατομικής προστασίας και αναπνευστικής υγιεινής είναι τα ίδια ως προς τη μείωση της διασποράς της νόσου. Και οι δύο νόσοι προσβάλλουν τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού· κυρίως ηλικιωμένους, άτομα με συνυπάρχουσες παθήσεις και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα.

Στον κορονοϊό τα συμπτώματα δεν ξεκινούν αιφνίδια και έχουν διακύμανση στη διάρκειά τους, ενώ είναι δυνατόν να διαρκέσουν μέχρι και 30 ημέρες. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται πυρετός, ξηρός βήχας και κόπωση. Επίσης μπορεί να υπάρχουν μυαλγίες, φαρυγγαλγία, διάρροια, επιπεφυκίτιδα, κεφαλαλγία, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, καθώς και δερματικό εξάνθημα ή αποχρωματισμός στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών. Στα πιο σοβαρά συμπτώματα, που θα χρειαστούν νοσοκομειακή κάλυψη, περιλαμβάνονται η δυσκολία στην αναπνοή και η δύσπνοια, με την πτώση του κορεσμού του οξυγόνου και η απώλεια ομιλίας ή κίνησης.

Κατά τη διάρκεια της εποχικής γρίπης δεν πραγματοποιείται ιχνηλάτηση επαφών με στόχο την αναχαίτισή της και τη διακοπή της διασποράς στην κοινότητα, όπως συμβαίνει με το νέο κορονοϊό. Η διάρκεια απομόνωσης στο νέο κορονοϊό φτάνει το χρονικό διάστημα των 7-14 ημερών, που δεν υπάρχει στην εποχική γρίπη. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία για τον κορονοϊό και το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης δεν προστατεύει από το νέο ιό.