Κορονοϊός: Πόσο μπορεί να παραμείνει στο δέρμα;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Κορονοϊός: Πόσο μπορεί να παραμείνει στο δέρμα;

Η έρευνα που αποκάλυψε την αλήθεια

Την πρωτοχρονιά που μας πέρασε, μαζί με τη νέα χρονιά ήρθε στη ζωή μας και ο κορονοϊος. Στις 11 Μαρτίου ο ΠΟΥ κήρυξε τον covid-19 σε πανδημία, αφού πλέον είχε εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Δέκα μήνες αργότερα, και ο κορονοϊός ακόμη δυσκολεύει τις ζωές μας σε πολλούς τομείς, αφού τα μέτρα και οι απαγορεύσεις εντείνονται όλο και περισσότερο. Ελπίζουμε λοιπόν το επόμενο διάστημα και μέσα στη νέα χρονιά να βρεθεί μια λύση που θα καλυτερεύσει τις ζωές μας από όλες τις απόψεις.

Κι ενώ έχουμε αναρωτηθεί πολλές φορές για το πόσο διατηρείται ο ιός επάνω σε υφάσματα, και άλλους είδους υλικά, δεν έχουμε αναρωτηθεί το κυριότερο. Πόσο καιρό επιβιώνει ο κορονοϊός στο δέρμα;

Οι Ιάπωνες ερευνητές αποκάλυψαν ότι ο κορονοϊός παραμένει στο ανθρώπινο δέρμα για εννέα ώρες, τονίζοντας την ανάγκη για συχνό πλύσιμο των χεριών για την καταπολέμηση της συνεχιζόμενης πανδημίας του COVID-19. Το παθογόνο που προκαλεί τη γρίπη, συγκριτικά, επιβιώνει στο ανθρώπινο δέρμα για περίπου 1,8 ώρες, δήλωσε η μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases.

Η μελέτη υποστηρίζει την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τακτική και ενδελεχή πλύση χεριών για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

«Οι εννέα ώρες επιβίωσης του SARS-CoV-2 (το στέλεχος του ιού που προκαλεί τον COVID-19) στο ανθρώπινο δέρμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης επαφής σε σύγκριση με το IAV (ιός της γρίπης Α), επιταχύνοντας έτσι την πανδημία», ανέφερε η μελέτη. «Η μεγαλύτερη επιβίωση του SARS-CoV-2 στο δέρμα αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης επαφής. Ωστόσο, η υγιεινή των χεριών μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο», ανέφερε η μελέτη.

Τόσο οι μεταδοτικές ασθένειες, ο COVID-19, όσο και ο ιός της γρίπης, απενεργοποιούνται εντός 15 δευτερολέπτων εφαρμόζοντας αιθανόλη, η οποία χρησιμοποιείται σε απολυμαντικά χεριών.