Διατροφή και στοματική υγεία, μια σχέση Win-Win

Διατροφή και στοματική υγεία, μια σχέση Win-Win

Η μαγειρική στο σπίτι έχει αρχίσει να παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή μας. Νέες συνταγές, food bloggers και τηλεοπτικά shows έχουν αναδείξει τη διατροφή και τη μαγειρική ως μια τέχνη και ένα χόμπι, που έχει γοητεύσει χιλιάδες ανθρώπους. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Έλληνες έχουμε εγκαταλείψει τα αγαπημένα μας deliveries, ίσα ίσα. Το σημαντικό είναι όμως ότι μαζί με την ανανεωμένη θέση της κουζίνας στη ζωή όλων μας, εκπαιδευόμαστε και σε μια νέα διατροφική κουλτούρα. Μαθαίνουμε καινούρια και περίεργα υλικά, διατροφικές αξίες, υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος, εγκαταλείπουμε κακές συνήθειες και υιοθετούμε νέες.

Οι αλλαγές αυτές, γίνονται άμεσα αισθητές στο σώμα μας, στα όργανα, στο πεπτικό μας σύστημα, στην καρδιά μας και πρώτα από όλα γίνονται αντιληπτές από το στόμα μας, από τα δόντια και τα ούλα μας. Κάθε τροφή που καταναλώνουμε, περνάει στο στόμα μας επηρεάζοντάς δόντια και ούλα. Και ενώ αυτό είναι λογικό - δεν χρειάζεται να είναι κανείς οδοντίατρος για να το καταλάβει - πολλές φορές αμελούμε τη φροντίδα του στόματός μας. Δύο από τα πιο διαδεδομένα προβλήματα των δοντιών είναι η ευαισθησία στα δόντια που γίνεται συχνα αντιληπτή με έντονη ενόχληση-πόνο σε κρύα ή ζεστά ερειθίσματα (τροφές-ποτά) και η αιμορραγία των ούλων, δυο όχι και τόσο ευχάριστες καταστάσεις, ειδικά όταν δίνουμε τόση βάση στην υγιεινή μας διατροφή.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι συνθήκες που επικρατούν στο στόμα μας, μπορεί να έχουν επίπτωση και στη γενική μας υγεία, ή να μας δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά, στο σώμα μας. Βακτήρια που αναπτύσσονται στη στοματική κοιλότητα μπορούν να προκαλέσουν βλάβες και μολύνσεις στον οργανισμό μας. Η ουλίτιδα για παράδειγμα, συνδέεται με διάφορες ασθένειες όπως ο διαβήτης ή τα καρδιακά προβλήματα.

Μάθε τι προκαλεί την ευαισθησία στα δόντια σου με ένα κλικ.

Υπάρχουν όμως τρόποι τόσο για πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της ευαισθησίας των δοντιών και της ουλίτιδας. Με καθημερινό βούρτσισμα με τα κατάλληλα προϊόντα και τη χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος, μπορούμε να έχουμε το στόμα που αξίζουμε.

Ποια είναι τα συμπτώματα ης ασθένειας των ούλων;

Στην περίπτωση που υποφέρετε από ούλα που αιμορραγούν, οι οδοντόκρεμες Parodontax είναι σχεδιασμένες να διατηρούν τα ούλα σας υγιή και τα δόντια σας δυνατά, βοηθώντας στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της αιμορραγίας των ούλων. Αν πάλι ανήκετε στο 30% των ανθρώπων που υποφέρουν από ένα οξύ πόνο σε ζεστές ή κρύες τροφές η ποτά, οι Οδοντόκρεμες Sensodyne ανακουφίζουν από τον πόνο των ευαίσθητων δοντιών και παρέχουν προστασία μεγάλης διάρκειας με βούρτσισμα για δυο φορές την ημέρα.

Η καλή υγεία ξεκινάει από τη φροντίδα του στόματος. Είναι λοιπόν στο χέρι μας να δίνουμε στον οργανισμό μας την προσοχή και την αγάπη που του αξίζει, τόσο με απίθανες και υγιεινές γαστρονομικές εκπλήξεις, όσο και με τη σωστή φροντίδα των δοντιών και των ούλων μας!

Sources:

Αμερικανικός Οργανισμός Οδοντιατρικής (ADA): https://www.ada.org/~/media/ADA/Publications/Files/patient_61.ashx

logo