Μπορείς να κολλήσεις Covid-19 από μία βρώμικη μάσκα;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Μπορείς να κολλήσεις Covid-19 από μία βρώμικη μάσκα;

Τι λένε οι ειδικοί;

Τους τελευταίους 8 μήνες η μάσκα έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Τη φοράμε, γελάμε, φτερνιζόμαστε και μιλάμε μέσα τους. Μετά τη διπλώνουμε και τη βάζουμε στην τσάντα ή την τσέπη μας μόνο για να την ξαναβγάλουμε και να τη φορέσουμε ξανά μετά. Ωστόσο, παρά τις επίσημες συμβουλές ότι πρέπει να φοράμε μια καθαρή μάσκα κάθε φορά που μπαίνουμε σε έναν κλειστό δημόσιο χώρο, μια δημοσκόπηση του YouGov αποκάλυψε ότι πολλοί άνθρωποι φορούν φορούν τη μία αρκετές φορές ανάμεσα στα πλυσίματα -το 15% των Βρετανών δεν πλένουν καθόλου τις επαναχρησιμοποιήσιμες μάσκες τους. Ομοίως, περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που επιλέγουν μάσκες μίας χρήσης τις φοράνε ξανά -το 7% από αυτούς τις φορούν επ’ αόριστον.

Οι μάσκες προσώπου έχουν σχεδιαστεί για να πιάνουν τα αναπνευστικά σταγονίδια που εκπέμπουμε από το στόμα και τη μύτη μας, αλλά δεδομένου ότι είναι τα δικά μας αναπνευστικά σταγονίδια, είναι πραγματικά τόσο κακό που χρησιμοποιούμε μια μάσκα ξανά και ξανά; Πώς μολύνονται οι μάσκες προσώπου και με τι είδους μικρόβια;

Εάν επρόκειτο να πάρεις την χρησιμοποιημένη μάσκα σου και να δεις τους μικροοργανισμούς σε ένα τρυβλίο καλλιέργειας Petri, θα βρεις μια ποικιλία βακτηρίων, ιών και μυκήτων. Οι περισσότεροι είναι πιθανό να είναι ακίνδυνοι ωστόσο, σε συνδυασμό με την τριβή και την υγρασία που σχετίζονται με την παρατεταμένη φθορά της μάσκας, αυτή η μικροβιακή «βόμβα» θα μπορούσε να προκαλέσει εστίες ακμής. Μπορείς όμως να κολλήσεις covid από μία βρώμικη μάσκα;

Εάν είχες το Covid-19, η μάσκα προσώπου σου θα ήταν πολύ μολυσμένη με κορονοϊό, καθώς και άλλα μικρόβια-βακτήρια κλπ. Η μάσκα σου θα αποτελούσε κίνδυνο για τους άλλους αν την την έπιαναν με τα χέρια τους, οπότε δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεσαι μάσκες ή να αγγίζεις κάποιον άλλο χωρίς να πλένεις καλά τα χέρια σου.

Οι εκπνοές άλλων ανθρώπων είναι ένα διαφορετικό θέμα. Μια μελέτη του 2019 για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης εντόπισε διάφορους ιούς του αναπνευστικού στο εξωτερικό των μασκών τους, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του αδενοϊού, μια αιτία του κοινού κρυολογήματος. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι τέτοια εξωτερική μόλυνση αυξάνει τον κίνδυνο Covid-19, «θεωρητικά θα μπορούσε να συμβεί αν άγγιζες τη μάσκα και έπειτα άγγιζες τη μύτη ή τα μάτια σου», λένε οι ειδικοί.